Uz rigorozni scenario banka ostaje likvidna

Scenario koji pominje novinar je dio regulative kojom je propisano da su banke dužne da periodično vrše testiranje likvidnosti korišćenjem raznih scenarija. Čak i kod ovako rigoroznog scenarija, banka ostaje likvidna i s pokazateljima iznad zakonskog minimuma

4505 pregleda 2 komentar(a)
Prva banka, Foto: Luka Zekovic
Prva banka, Foto: Luka Zekovic

Povodom teksta “Samo je prenijet izvještaj revizora” koji je juče objavljen u “Vijestima” reagovali su iz Prve banke. Reagovanje prenosimo integralno.

Poštovanje istine i prava javnosti na istinu prva je dužnost svakog novinara. U ovom reagovanju ćemo se osvrnuti samo na istinu kao temeljni princip novinarske profesije.

Prije svega, reagovanje Prve banke ne predstavlja ‘dizanje hajke’, kako je novinar u odgovoru naveo, već pravo na ispravku i pravo na odgovor u skladu sa zakonom, jer je obaveza novinara da dopuni nepotpunu i ispravi netačnu informaciju. Sam naslov “Država povlači novac iz Prve banke, revizor zabrinut” kao što se moglo vidjeti iz našeg reagovanja, te nakon toga i iz odgovora novinara, sadrži neistinite navode jer “novac nije povučen iz Prve banke”.

Tekst na koji smo reagovali ne sadrži isti, odnosno, kompletan citat iz našeg reagovanja. Nepotpun citat nije isti citat.

Scenario koji pominje novinar je dio regulative kojom je propisano da su banke dužne da periodično vrše testiranje likvidnosti korišćenjem raznih scenarija. Čak i kod ovako rigoroznog scenarija, banka ostaje likvidna i s pokazateljima iznad zakonskog minimuma. Dakle, novinar je prenio izvještaj revizora koristeći se nepotpunim citatima i proizvoljnim tumačenjima što, samo po sebi, ne predstavlja dobru namjeru, i što je najvažnije, kao takvo ne ispunjava pravo javnosti na istinu.

”Vijesti” ovom objavom završavaju polemiku s Prvom bankom.

Bonus video: