razgovarali sa predstavnicima nvo

EPCG namjerava da gradi solarne i vjetroenergetske kapacitete

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici NVO Green Home, Breznica, Eko tim i organizacije KOD, ocijenjeno je da je saradnja sa tim sektorom od izuzetnog značaja, posebno kada je riječ o organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine

4060 pregleda 3 komentar(a)
Predstavnici EPCG i NVO, Foto: EPCG
Predstavnici EPCG i NVO, Foto: EPCG

Elektroprivreda (EPCG) investira u razvoj zelene energije i namjerava da, kroz obezbjeđenje dijela sredstava iz evropskih fondova i bankarskih institucija, pristupi gradnji solarnih i vjetroenergetskih kapaciteta, saopštili su njeni predstavnici na sastanku sa nevladinim organizacijama (NVO).

Iz EPCG su saopštili da su na radnom sastanku sa predstavnicima dijela renomiranog NVO sektora u Pljevljima predstavljeni novi projekti kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugodišta naredne godine.

„NVO sektoru su pezentovani naši projekti i konstatovano je da se uspješno privode kraju pripreme za izgradnju vjetroelektrane Gvozd na krnovskoj visoravni i solarne elektrane Briska gora iznad Ulcinja, dok će završetkom idejnog projekta, u novembru biti ispunjeni uslovi za početak izgradnje hidroelektrane (HE) Komarnica“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su podsjetili da je Skupština akcionara nedavno dala „zeleno svjetlo“ za izgradnju vjetroparka Gvozd, dok je preliminarno uspostavljena saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u cilju obezbjeđenja potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

Potpisivanje ugovora se, kako su dodali iz EPCG, očekuje narednih dana, dok bi projekat trebalo da počne do kraja godine.

„Aktuelni su i potpuno izvjesni projekti izgradnje pontonske, odnosno plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću, za čiju izgradnju su zainteresovane danske kompanije, solarneelektrane Velje Brdo, kao i projekat Solar 3000+, koji podrazumijeva ugradnju solarnih panela na krovovima individualnih stambenih objekta, vrijedan oko 30 miliona eura“, saopštili su iz EPCG.

Oni su dodali da EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se instalirali fotonaponski sistemi.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici NVO Green Home, Breznica, Eko tim i organizacije KOD, ocijenjeno je da je saradnja sa tim sektorom od izuzetnog značaja, posebno kada je riječ o organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine.

Preporučujemo za Vas