Vlada planira da izdvoji 1,5 miliona eura za unaprjeđenje ponude Skijališta Crne Gore

Na prostoru planina Bjelasice i Komova predviđena je izgradnja 224 km ski staza na Bjelasici sa 52 zičare i ski-lifta kao podsistema žičara, više od 50 hotela, 23 pansionska hotela apartmanskog tipa, hosteli

11136 pregleda 51 reakcija 12 komentar(a)
Kolašin 1600, Foto: Facebook/Skijališta Crne Gore
Kolašin 1600, Foto: Facebook/Skijališta Crne Gore

Vlada je usvojila lnformacijo o finansiranju izgradnje, održavanja i valorizacije višenamjenske sportske infrastrukture na prostoru Bjelasice i Komova.

U Informaciji se navodi da Viada planira da opredijeli 1,5 miliona eura za izgradnju, održavanje i valorizaciju višenamjenske sportske infrastrukture, a koja bi se koristila za izgradnju dodatnih sportskih kapaciteta, kao i za održavanje veoma skupe sportske infrastrukture, nadgledanje realizacije infrastrukture koja se gradi i za obezbjeđivanje bezbjednosti na sportsko-turističkoj infrastrukturi.

"Planirana višenamjenska sportsko-rekreativna infrastruktura bi bila komplementarna postojećoj sportskoj infrastrukturi na prostoru planina Bjelasice i Komova i sastojala bi se se od višenamienskih sportskih objekata za rekreaciju, a na kojem prostoru bi se, posebno tokom ljetnjih mjeseci, nudile i kulturne i rekreativne usluge, uz prateću organizaciju kulturnoumjetničkih manifestacija i sportsko-rekreativnih edukativnih programa za široku javnost. Sva od ranije postojeća, a posebno novoizgrađena sportska infrastruktura je osmišljena da ne služi sarno jednoj namjeni, pogotovo imajući u vidu specifičnost prirode i raznovrsnosti sportova i rekreativnih aktivnosti koje se mogu nuditi na ovom prostoru, a uvažavajući visinu investicija. Tako da skijaške staze ujedno postaju mounting-bike, odnosno biciklističke staze, trase žičara pješački i planinarski koridori, a zčare kao vertikalna prevozna sredstva, tokom ljeta postaju zičare za panoramsko razgledanje i edukativne programe prirode, a i vertikalna prevozna sredstva za planinare i alpiniste do početnih kota planinskih uspona", navodi se u Informaciji Vlade.

Dodaju da ova vrsta investicije ima izražajno lokalni efekat.

"Jer je na primjer na prostoru Bjelasice i Komova samo jedna faza skijališta Kolašin 1600 u funkciji, koje se ujedno nalazi u opšti limitiranih turističkih mogućnosti. lstičmo da je izgradnja i pravilno održavannjee sportske infrastrukture skijališta i prateće druge sportske, dakle višenamjenske, infrastrukture uslovljava nesmetano funkcionisanje lokalne ekonomije, održivost i kompletnost turističke ponude, kako u periodima kada su skijališta u funkciji, tako i u periodima kada skijališta ne rade, odnosno van zimske sezone", navodi se u Informaciji.

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović, komentarišući Informaciju Vlade, na Tviteru je napisao da Skijališta Crne Gore "ne da se neće ugasiti kako su se nadali iz opozicije", već da će proširiti svoju ponudu.

"Zajedničkim snagama ulažemo u sjever i razvijamo ga", napisao je Martinović.

Na prostoru planina Bjelasice i Komova predviđena je izgradnja 224 km ski staza na Bjelasici sa 52 zičare i ski-lifta kao podsistema žičara, više od 50 hotela, 23 pansionska hotela apartmanskog tipa, hosteli.

"Dakle, smatramo da u skladu sa Uredbom Komisije (EU) br. 651/2014 (Državna pomoć za sportske i višenamjenske rekreativne infrastrukture), ovo izdvajanje Države Crne Gore ne predstavlja državno davanje, jer se odnosi na izgradnju, održavanje i valorizaciju sportske infrastrukture, koja ne utiče na trgovinu među drzavama članicama, niti države u okruženju. Dio izgrađene sportske infrastrukture ima lokalni efekat i izgrađena infrastruktura namijenjenja za rekreaciju, odnosno amaterske sportove. Zbog postojanja kadrovskih kapaciteta u Društvu, predviđeno je da Skijališta realizuju odluku Vlade Crne Gore o finansiranju izgradnje, održavanja višenamjenske sportske infrastrukture na prostoru Bjelasice i Komova", piše u Informaciji

Bonus video: