Novi avioprevoznik dobio još jednu ključnu licencu

To Montenegro sada može i bez stečajne uprave MA

Srušeni planovi stečajne uprave Montenegro erlajnsa da obnovi licencu i zatim indirektno uslovljava “To Montengro” da avione moraju održavati kod njih

8337 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

”To Montenegro” je od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobio odobrenje da održava tehničku ispravnost aviona, odnosno licencu “part 145”, saopšteno je juče iz ove aviokompanije.

Time su srušeni planovi stečajne uprave Montenegro erlajnsa da obnovi ovu licencu i zatim indirektno uslovljava “To Montengro” da avione moraju održavati kod njih.

Ovom odlukom, kako je saopšteno iz “To Montenegra”, njihovi zaposleni inženjeri i licencirani aviomehaničari mogu da održavaju avione, da rješavaju kvarove, te da primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja aviona. U prvim mjesecima od osnivanja održavanje je za njih radila kompanija iz Slovačke, što je bilo skupo, tehnički kompleksno, a i izazvalo je i jedno veliko kašnjenje leta.

’’Dobijanje part 145 predstavlja bitan korak, jer naše stručno osoblje je među najboljima na svijetu, o čemu svjedoče brojna priznanja samog proizvođača aviona - Embraer. Takođe, priznati smo od kolega inostranih kompanija koje imaju E190 ili E195 u svojim flotama. Smatramo da sa domaćom snagom možemo da pružimo najbolje i najsigurnije uslove letjenja aviona naše flote. Samim tim, za pomenuti opseg održavanja aviona, nije potrebno angažovanje inostranih, a ni domaćih kompanija’’, izjavio je direktor održavanja vazduhoplova “To Montenegra” Ivan Petrović.

Iz kompanije ističu da ovo donosi povećanu pouzdanost u realizaciji saobraćaja, unapređenje plana letjenja i smanjenje troškova održavanja aviona.

Prije samo dva dana iz stečajne uprave Montenegro erlajnsa su saopštili da su u završnoj fazi dobijanja licence za part 145 i da očekuju da će te usluge pružati kompaniji “To Montenegro”.

Najavljivali su da će im to biti najprofitnija djelatnost uz postojeće koje su pokrenuli, a koje se odnose na usluge prodaje karata, keteringa i špedicije. Plan stečajne uprave bio je da obnovi što više poslova kako bi kompaniju prodali kao pravno lice zainteresovanom kupcu, koji bi uz dodatna ulaganja mogao da ponovo obnovi letove dok bi bio oslobođen sa preko sto miliona dugova “Montenegro erlajnsa”.

Sada kada nova kompanija može samostalno da obavlja održavanje, male su šanse na takav uspjeh stečajne uprave.

Iz Vlade su ranije očekivali da će se stečajna uprava odlučiti na prodaju imovine bivše aviokompanije, gdje bi “To Montenegro” od njih preuzeo hangare i alate za održavanje aviona. Međuitim, stečajna uprava se odlučila da pokuša obnoviti makar neletački rad MA, tražeći da im “To Montenegro” plaća za održavanje i korišćenje alata i hangara.

Za “To Montenegro” pod brendom “Air Montenegro” ima dva aviona koji lete, jedan u njihovom vlasništvu i jedan iznajmljen, dok se uskoro očekuje i aktiviranje trećeg, čiji remont se završava.

G. K.