SNP: Spajić nastavlja praksu donošenja i saopštavanja krupnih odluka za državu bez konsultacija sa Parlamentom

Od ministra očekuju "osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kripto valute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije"

5754 pregleda 45 reakcija 46 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Iako smatraju da je potrebno efikasno kontrolisati poslovanje državnih preduzeća, Socijalistička narodna partija (SNP) smatra da je Vlada Crne Gore na prečac odlučila da osnuje novu državnu kompaniju „Montenegro Works“, netransparentno i bez jasne vizije, uređenja i zadataka kompanije.

U SNP-u očekuju od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i nadležnog ministra "osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kripto valute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije".

Kako navode, formiranje kompanije MW bez parlamentarne rasprave i bez detaljnog sagledavanja rešenja otvara mnoga pitanja.

Ističu da je logično i očekivano bilo da se nakon smjene DPS-a pojača nadzor nad državnim firmama i njihovim poslovanjem, ali da su transparentna kontrola rada Upravnih odbora i izvršnog menadžmenta izborom nezavisnih članova odbora za reviziju, izvršavanjem preporuka eksternih revizija i Državne revizorske institucije osnovni koraci.

"Umjesto njih, pokušava se da se upravljanje sa oko 40 državnih kompanija centralizuje u holding kompaniju kojom bi upravljalo Ministarstvo finansija i samo nekolicina ljudi. Takođe, da li je opravdano izdvajanje sredstava iz Budžeta u iznosu od pola miliona eura kao osnivački kapital društva? Zašto nije pojašnjeno kako će se ostvarivati prihodi te kompanije, budući da će se isključivo baviti savjetovanjem državnih firmi. Da li će se finansiranje troškova rada te kompanije oslanjati na državni budžet", pitaju iz SNP.

Navode da je bilo potrebno čuti i uvažiti mišljenje domaće, ali i strane stručne javnosti o ovakvom modelu, a da je da je obaveza ministra Milojka Spajića bila da se javnosti i Parlamentu daju na uvid Statut i osnivačka akta kompanije, kao i predstave kandidati koji će činiti Izvršni menadžment kompanije.

"Ipak, čini se da su mnoge bitne informacije izostale za članove Vlade, sudeći po objavljenom mišljenju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića. Zbog čega mnistar Spajić nastavlja praksu donošenja i saopštavanja krupnih i strateški važnih odluka za državu bez konsultacija sa Parlamentom? SNP je svjedok da se u višedecenijskoj vladavini DPS-a državnim firmama upravljalo veoma loše, uz netransparentno trošenje novca, zalaganje i prodaju državne imovine, kao i korupciju. Sve ovo nije najčešće nije naišlo na očekivanu reakciju nadležnih organa i Tužilaštva. Izostala je i odgovornost menadžmenta za loše rezultate, kao i adekvatno izvještavanje institucija koje su bile zadužene za kontrolu rada državnih firmi. Vjerujemo da je to vrijeme iza nas, ali vjerujemo i da se napredak može ostvariti bez centralizovanja upravljanja svim državnim kompanijama", kazali su.

Obratili su se Spajiću i poručili da je njima, ali i ostatku javnosti dužan da obrazloži odluku i dokumentuje strategiju u kojoj će biti navedeni očekivani direktni i indirektni efekti koje će poslovanje kompanije imati na budžet, kao i na ukupnu crnogorsku ekonomiju, a na osnovu kojih je donio odluku o osnivanju.

"SNP kao dio parlamentarne većine koja je dala podršku Vladi, takođe očekuje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i nadležnog ministra da konačno, osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kripto valute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije, privatnog biznisa i preduzetništva. Borili smo se da ne bude sva moć grupisana u jednom čovjeku ili par njih, već za odgovornost i kontrolu institucija države kojih ima, samo ih treba mijenjati i unapređivati. Mnogi privatni biznisi su teško pogođeni krizom izazvanom Covid-19 virusom, a bez oporavka i jačanja realnog sektora, nema ni oporavka i jačanja ekonomije", kazali su iz SNP.

Bonus video: