stav poslanika

Đeka: Opština Ulcinj da upravlja Solanom

Đeka je kazao kako vjeruje da Opština sredstva za održavanje biodiverziteta i stražarske službe može osigurati uz podršku Vlade i drugih institucija.

4165 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Đeka, Foto: Boris Pejović
Đeka, Foto: Boris Pejović

Solanom "Bajo Sekulić", trebalo bi da upravlja Opština Ulcinj, ocijenio je poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” i predsjednik Demokratske partije, Fatmir Đeka.

Nakon što je iz JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” saopšteno da od 23. avgusta više neće upravljati prostorom Solane, naveo je Đeka, kao jedini izlaz iz te situacije nameće se rješenje da tim područjem na teritoriji opštine Ulcinj upravlja lokalna samouprava.

"To je nužno i zato što je upravo odlukom našeg parlamenta, Solana u junu 2019. godine proglašena Parkom prirode. Takođe, naša je obaveza bila da formiramo preduzeće koje će upravljati Solanom, što još nije urađeno i što se hitno mora uraditi. Posebno nakon što je Savjet za privatizaciju nedavno zaključio da je područje Solane u državnom vlasništvu", naveo je Đeka u saopštenju za javnost.

Kazao je da vjeruje da sredstva za održavanje biodiverziteta i stražarske službe, Opština Ulcinj može da osigura uz podršku Vlade i drugih institucija.

"Bivši radnici Solane, predstavnici nevladinih organizacija, mnogi prijatelji Solane u Evropi i svijetu, biće nam i pomoć i podrška. Raduje svakako činjenica što je Njemačka vlada iskazala spremnost da ulaže u obnovu proizvodnje soli i očuvanja ekonomskog rizorta na Solani. Naprosto, rješenje da Opština Ulcinj upravlja ovim našim prostorom se samo od sebe nameće i mi moramo da to uradimo. Naravno, na tome treba insistirati u razgovorima sa Vladom, naveo je Đeka u saopštenju.