Jugopetrolu prijeti spor od 18 miliona

Toliko novca tužbama traži “Montenegro bonus” zbog spornih skladišta i instalacije još iz perioda privatizacije

9151 pregleda 5 komentar(a)
U kompaniji nisu zabrinuti za rezultat spora: Sjedište Jugopetrola u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
U kompaniji nisu zabrinuti za rezultat spora: Sjedište Jugopetrola u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Revizorska kuća “Ernst & Young Montenegro” je u izvještaju na finansijske izvještaje “Jugopetrola” ukazala na neizvjesnost sudskih sporova protiv ove kompanije, koje je pokrenula državna firma “Montenegro bonus” tražeći obeštećenje od 18,5 miliona eura.

Kako je navedeno, rukovodstvo “Jugopetrola” vjeruje da nema potrebe za dodatnim rezervisanjima po pitanju ovih sudskih sporova, a revizor je ovaj spor označio kao ključno pitanje.

Riječ je o sporu koji traje još od 2004. godine od kada “Jugopetrol”, ranije državna kompanije ne dozvoljava korišćenje skladišnih kapaciteta na petrolejskim instalacijama, dok iz državne kompanije smatraju da im ona nisu privatizovana.

”Identifikovali smo analizu potencijalne obaveze za sudski spor sa “Montenegro Bonus” doo Cetinje kao ključno revizijsko pitanje s obzirom na to da procjena na kojoj se zasniva navedena potencijalna obaveza uključuje značajan nivo prosuđivanja od strane rukovodstva, oslanjajući se na pravno mišljenje stručnjaka, u određivanju mogućeg ishoda i značajnost iznosa na finansijske iskaze”, naveo je revizor.

U izvještaju se navodi da po prvoj tužbi “Montenegro bonus” potražuje 11 miliona eura jer im “Jugopetrol” nije dozvolio korišćenje skladišnih kapaciteta na petrolejskim instalacijama, po privremenoj mjeri Privrednog suda iz 2004. godine.

Rješenjem Osnovnog suda iz od 6. novembra 2009. godine, određen je prekid postupka sve dok se ne okončaju prethodni sudski postupci u kojima se treba utvrditi pitanje vlasništva spornih nepokretnosti i instalacija.

U drugom sporu “Montenegro bonus” potražuje 7,56 miliona eura za izgubljenu dobit za koju navodi da je mogao ostvariti da je sporne skladišne kapacitete izdao u zakup nekom drugom pravnom licu. I ovaj spor je rješenjem Osnovnog suda u Kotoru od 4. oktobra 2010. godine prekinut sve do okončanja spornog pitanja o pravu vlasništva na spornim nepokretnostima.

Stalna imovina “Jugopetrola” na kraju prošle godine procijenjena je na 53 miliona eura, dok je procjena kapitala kompanije 91 milion eura. Neraspoređena dobit kompanije iznosila je 15,4 miliona eura.

Kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 82 miliona eura, dok su troškovi poslovanja bili 78 miliona eura. “Jugopetrol” je godinu završio sa neto profitom od dva i po miliona eura.

Bonus video: