Veliki rast prometa u trgovini i turizmu

U trgovini na veliko od aprila do juna tri puta veći promet u odnosu na uporedni period prošle godine

6641 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Promet u uslugama u drugom kvartalu (april-jun) 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine veći je za 39,5 odsto, dok je u odnosu na prvi kvartal (januar-mart) ove godine porastao za 45,2 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Najveći rast prema sektorima zabilježen je u oblasti pružanja usluga smještaja i ishrane. U odnosu na drugi kvartal prošle godine, koje su obilježile restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, od aprila do juna tokom ove godine, povećao se promet za 196,9 odsto, dok je u odnosu na prva tri mjeseca ove godine veći za čak 200 odsto.

Značajno je porastao promet u uslugama saobraćaja i skladištenja i to za 56,6 odsto u odnosu na drugi kvartal 2020. i za 47,4 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine.

Promet u trgovinama na veliko i trgovini motornim vozilima u drugom kvartalu 2021. godine, u odnosu na uporedni period prošle, veći je za 33,8 odsto, dok je u odnosu na januar, februar i mart ove godine veći za 40,8 odsto.

U dijelu informisanja i komunikacija, u kojoj spadaju grane: izdavačke djelatnosti, produkcije, telekomunikacije, kompjuterskog programiranja, konsultacijske djelatnosti, zabilježen je rast od 14,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 12,7 odsto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine.

foto: Ivan Ivanović

Kako se navodi u metodološkom objašnjenju Monstata, istraživanje prometa u uslugama predstavlja mjerenje dinamike kretanja prometa u uslužnim djelatnostima, koja je prikazana preko indeksnih brojeva, a izvor podataka je Uprava prihoda i carina.

Promet obuhvata novčanu vrijednost izvršenih, pruženih usluga na tržištu u izvještajnom kvartalu, a iz prometa je isključen porez na dodatu vrijednost.

Gledamo po sektorima pružanja usluga, najveće učešće u ukupnom prometu ostvareno je u trgovini na veliko i trgovini motornim vozilima i motociklima - 67,3 odsto, a potom u dijelu saobraćaja i skladištenja 8,5 odsto.

U odnosu na prva tri mjeseca, udio prometa u uslugama smještaja i ishrane se tokom drugog kvartala povećao duplo, pa sada iznosi 7,9 odsto, dok sektori informisanja i komunikacija, i stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti učestvuju gotovo podjednako sa 7,3 odsto.

Najmanji udio u prometu prisutan je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, svega 1,7 odsto, a njih čine djelatnosti zapošljavanja, putničke agencije, tur-operatori, usluge rezervacije, zaštitne i istražne djelatnosti..

67,3 odsto je udio trgovine na veliko u ukupnom ostvarenom prometu kod svih usluga

Bonus video: