objavila uprava prihoda i carina

Nova Crna lista poreskih dužnika: Montenegro Airlines u stečaju najviše duguje za poreze i doprinose

Na novoj listi, sa presjekom stanja na jul, nalazi se 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija

21447 pregleda 462 reakcija 16 komentar(a)
Montenegro erlajns, Foto: Filip Roganović
Montenegro erlajns, Foto: Filip Roganović

Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je novu Crnu listu 200 poreskih dužnika, sa ukupnim dugom od 193,34 miliona eura.

Na novoj listi, sa presjekom stanja na jul, nalazi se 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija.

Listu predvodi hercegnovski Pantomarket u stečaju sa dugom od 14,98 miliona eura.

Slijede podgoričke firme Ave Maria Koljčević u stečaju sa dugom od 10,67 miliona eura i Spic Ronghe international (MONTENEGRO) Limited, sa dugom od 9,56 miliona eura.

Na listi je i Vektra Jakić sa dugom od 9,47 miliona eura, kojoj je ukinuto rješenje o reprogramu, i budvansko preduzeće Mercur u stečaju sa dugom od 5,21 milion eura.

Tehnoput duguje 4,9 miliona eura, koji je u reprogramu, a slijedi Kombinat aluminijuma Podgorica u stečaju sa dugom od 4,57 miliona eura.

Vektra Montenegro u stečaju ima dug od 4,44 miliona eura i ukinuto rješenje o reprogramu, a slijedi podgorička firma Binex sa dugom od 3,57 miliona i budvanski Mercur system u stečaju koji duguje 3,45 miliona eura i kojem je ukinuto rješenje o reprogramu.

Na Crnoj listi su Rudnici boksita u stečaju sa dugom od 2,09 miliona eura, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju koji duguje 1,95 miliona eura, “Radoje Dakić” u stečaju 1,62 miliona eura, Vektra Boka 1,32 miliona eura, kao i Bjelasica Rada u stečaju duguje 1,18 miliona eura.

Objavljena je i lista od 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja, sa ukupnim dugom od 99,9 miliona eura.

Za poreze i doprinose najviše duguje Montenegro Airlines u stečaju, 13,68 miliona eura.

Slijedi “Radoje Dakić” u stečaju sa 9,51 milion, Rudnici boksita u stečaju 6,83 miliona eura, Željeznički prevoz sa 6,67 miliona, Plantaže sa 5,96 miliona, Održavanje željezničkih voznih sredstava sa 3,15 miliona, Opšta bolica Meljine u stečaju sa 2,75 miliona eura, Galenika Crna Gora u stečaju sa 2,57 miliona eura, Izbor Bar sa 2,38 miliona i Vodovod i kanalizacija Ulcinj sa 2,29 miliona eura.

UPC, kako su saopštili njeni predstavnici, kod svih obveznika koji se nalaze na listama u kontinuitetu preduzima sve zakonom propisane mjere, uključujući i mjeru predlaganja stečaja, a sve u nastojanju da ne dozvoli rast poreskog duga.

Uprava Crnu listu objavljuje kvartalno, na osnovu izmjena Zakona o poreskoj administraciji.

Prva lista objavljena je u julu 2013. godine.