CBCG: Postupamo u skladu sa ovlašćenjima, Milatović ne ispunjava sve uslove

Iz CBCG poručili da su spremni razmoriti ispunjenost zakonom definisanih uslova za bilo kojeg drugog kandidata za člana Odbora direktora, za koji banka podnese zahtjev

24370 pregleda 55 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Centralna banka (CBCG) ne opstruira održavanje Skupštine akcionara banke i izbor članova Odbora direktora koji bi vršili nadzor nad poslovanjem Prve banke, već postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima, odnosno odobrava izbor isključivo onog kandidata koji, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, ispunjava sve uslove za izbor u upravljačkoj strukturi banke.

To su danas saopštili iz CBCG, reagujući na navode Elektoprivrede Crne Gore, iz koje su ranije kazali kako je CBCG odbila da izda odobrenje za izbor Janka Milatovića za člana borda.

"Imajući u vidu da Odbor direktora upravlja bankom i vrši nadzor nad njenim poslovanjem, te da kompetencije njegovih članova imaju direktan uticaj na finansijsku stabilnost banke, CBCG sa posebnom pažnjom sprovodi postupke odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova ovog tijela. Na ovaj način, CBCG doprinosi očuvanju zdravlja bankarskog sistema i stabilnosti finansijskog sistema, što je njena isključiva odgovornost. U ostvarenju ovog cilja, CBCG djeluje kao stručna i nezavisna institucija, apsolutno imuna na političke pritiske", navodi se u reagovanju.

U vezi sa saopštenjem Elektroprivrede, iz CBCG navode da su, u skladu sa odredbama Zakona o bankama („Službeni list CG“, br. 17/08, 44/10, 40/11 i 73/17), sproveli postupak odlučivanja o zahtjevu za izdavanje odborenja za izbor dva člana Odbora direktora Prve banke. "Po okončanju ovog postupka, 11.08.2021. godine je donijeto rješenje kojim se izdaje odobrenje za izbor jednog kandidata i odbija izdavanje odobrenja za izbor drugog predloženog kandidata."

Iz CBCG navode i da su, tokom sprovođenja pomenutog postupka, imali intenzivnu komunikaciju sa bankom kao podnosiocem zahtjeva, posebno u dijelu ispitivanja svih činjenica koje se vezuju za radnu biografiju kandidata, a sve u cilju pravilnog ispitivanja ispunjenosti zakonskih uslova za izbor predloženog lica.

"Na osnovu inicijalno i naknadno dostavljene dokumentacije za kandidata Janka Milatovića je utvrđeno da je ovo lice obavljalo dužnosti šefa plana i analitike u 'HTP Onogošt' AD Nikšić. Saglasno propisima kojima je uređeno bankarsko poslovanje, ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća."

"Takođe, kandidat je od 2012. do 2016. godine bio imenovan kao menadžer-upravnik i planer-analitičar 'HTP Onogošt' u stečaju, hotela Onogošt. Ni ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća iz razloga što je ova pozicija, po dostavljenoj dokumentaciji, podrazumijevala 'ugovoranje poslova sa klijentima – svadbe, maturske večeri, doček i smještaj sportskih ekipa i organizaciju drugih događaja poput manifestacija Dani meda, Dani drenjina, Džip reli i sl'," navode iz CBCG.

Na osnovu navedenog, kako su kazali iz CBCG, u tom postupku je utvrđeno da kandidat ne ispunjava jedan od zakonom propisanih uslova za izbor za člana Odbora direktora banke, preciznije uslov „stručna kvalifikacija, profesionalna sposobnost i iskustvo za upravljanje bankom“, propisan članom 30 stav 10 Zakonom o bankama („Službeni list CG“, br. 17/08, 44/10, 40/11 i 73/17).

"Zakonom propisan uslov Centralna banka Crne Gore je analizirala na bazi kriterijuma iz člana člana 4 stav 1 tačka 1 podtačka c Odluke o bližim uslovima koje mora da ispunjava član Odbora direktora banke ('Sl. list Crne Gore' br. 80/10) i ocijenila da kandidat nema iskustvo od najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora ili drugim pravnim licima, na osnovu čega bi se moglo da zaključiti da je na tim poslovima stekao znanja za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju", navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke su poručili da su spremni razmoriti ispunjenost zakonom definisanih uslova za bilo kojeg drugog kandidata za člana Odbora direktora, za koji banka podnese zahtjev.

"Takođe, u obavezi smo da informišemo javnost da se postupak odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova Odbora direktora operacionalizuje u Sektoru kontrole, kao i da se materijali o svakom postupku koji se sprovodi unutar ove organizacione jednice dostavljaju Komitetu za superviziju banaka- stručno-savjetodanom tijelu guvernera unutar Centralne banke, na razmatranje, a da guverner kao ovlašćeno lice potpisuje rješenja kojim rezultiraju navedeni postupci", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: