U "Plantažama" narušeno "primirje" sindikata i uprave

Sindikat upoznao Odbor direktora da su neki njihovi aktivisti raspoređeni na radna mjesta s nižim zaradama i da je time narušen dogovor o zamrzavanju odluke o štrajku

14183 pregleda 89 reakcija 8 komentar(a)
Sa štrajka upozorenja krajem juna ispred upravne zgrade, Foto: SAVO PRELEVIC
Sa štrajka upozorenja krajem juna ispred upravne zgrade, Foto: SAVO PRELEVIC

U “Plantažama” je narušeno “primirje” između sindikata i uprave kompanije jer je izvršni direktor Miroslav Vuković nekoliko sindikalnih aktivista, spornim odlukama, prebacio na druga, manje plaćena radna mjesta. To bi moglo odmrznuti odluku o zamrzavanju štrajka i zahtjeva sindikata za smjenu Vukovića, saznaju “Vijesti”.

Sindikat je krajem juna organizovao štrajk upozorenja, ali je početkom jula zamrznuo odluku o štraju nakon razgovora sa članovima Odbora direktora koji su im, između ostalog, obećali da će kontrolisati Vukovića kako se ne bi svetio sindikalnim aktivistima i radnicima koji su potpisali odluku o štrajku u kojoj je glavni zahtjev njegova smjena.

Oni Vukovića, koji je ranije bio direktor pravnog sektora, smatraju dijelom starog menadžmenta kojeg optužuju za uništenje “Plantaža”.

Predstavnici Sindikata “Plantaža” tražili su tada garancije da će biti promjena u menadžmentu, da će isplata zarade i druga radnička primanja biti prioritet, kao i da će nova sistematizacija i kolektivni ugovor biti rađeni uz dogovor sa sindikatom i da se Vuković neće svetiti radnicima.

Zauzvrat, Odbor direktora je tražio da se obustavi bilo kakav štrajk jer bi u toku berbe breskve i grožđa, to izazvalo veliku štetu za kompaniju i ugrozilo njene prihode, a time i isplatu zarada radnicima.

Dijelu sindikata su sporne najave imenovanja ili sama imenovanja članova bivše vlasti za nove direktore sektora u kompaniji.

Prema najavama, koje sindikat ima, novi finansijski direktor mogao bi biti Danilo Jovanović iz DPS-a, koji je donedavno bio pomoćnik direktora Poreske uprave kada je na njenom čelu bio Miomir M. Mugoša, dok bi novi šef pravne službe trebalo da bude advokat Denis Glogić iz SDP-a.

Prema informacijama “Vijesti”, Glogić je već imenovan na ovo rukovodeće radno mjesto kao vrhunski pravnik, ali da više nije član SDP-a, dok Jovanović nije imenovan.

Sindikat zamjera Vukoviću i zbog odluke o iznosu boda u julu od kojeg zavise iznosi zarada, kao i da se radnicima koji su ispunili zahtjeve isplate jubilarne naknade za 2020. i 2021. godinu.

Takođe su, prema informacijama “Vijesti”, od Odbora direktora zahtijevali uvid u personalni dosije Vukovića.

Najavili su i da će se zbog “represija” direktora obratiti Inspekciji rada.

Sindikat je 23. juna organizovao štrajk upozorenja i objavio zahtjeve koje je potpisima podržalo 260 stalno zaposlenih radnika, što je nešto malo manje od polovine. Traže smjenu izvršenog direktora Miroslava Vukovića i kompletnog menadžmenta, kao i redovnu i neselektivnu isplatu zarada u bruto iznosu, izradu nove sistematizacije uz učešće sindikata, kao i povlačenje incijative prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog ugovora. Nakon imenovanja nove Vlade, izabran je Odbor direktora nove kompanije, ali je ostao isti menadžment (izvršni i ostali direktori).

Plan restrukturiranja do početka oktobra

Zbog ovih problema predstavnici sindikata imali su prije nekoliko dana novi sastanak s predsjednikom borda direktora Nebojšom Vuksanovićem, koji im je obećao posredovanje u rješavanju ovih problema.

Vuksanović je, prema informacijama “Vijesti” zahvalio predstavnicima sindikata što su odustali od štrajka u julu i zamolio ih da budu strpljivi još mjesec i po “kada bi se vidjeli rezultati njegovog rada”.

Iz Odbora direktora je ranije, na sastanku početkom jula, obećano da će program i plan restrukturiranja firme biti završen do kraja septembra ili početkom oktobra.

Iz sindikata su Vuksanovića podsjetili i na izjavu ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića, koji im je kazao da “rukovodstvo kompanije koje je prošle godine napravilo gubitak od 18 miliona eura treba da ode, ali je to odgovornost Odbora direktora”.

Bonus video: