fali mu iskustvo u rukovođenju bankom ili kompanijom

Medojević nema uslove za Prvu banku

Zakonom o bankama predviđeno je da za izbor člana odbora bilo koje banke CBCG prethodno mora dati saglasnost

42822 pregleda 624 reakcija 100 komentar(a)
Medojević, Foto: SAVO PRELEVIC
Medojević, Foto: SAVO PRELEVIC

Odbor direktora Elektroprivrede donio je odluku da za svog člana Odbora direktora Prve banke predloži Nebojšu Medojevića, saopšteno je iz ovog preduzeća, ali je iz njegove biografije jasno da ne ispunjava uslove koje zahtijeva Centralna banka.

Zakonom o bankama predviđeno je da za izbor člana odbora bilo koje banke CBCG prethodno mora dati saglasnost. Aktom CBCG definisano je da kandidat osim visokoškolske spreme, treba da ispunjava i jedan od tri uslova - da je najmanje tri godine radio na rukovodećim poslovima u banci, najmanje četiri godine na rukovodećim poslovima u privrednom društvu iz finansijskog sektora ili da je najmanje pet godina bio rukovodilac u državnoj ili bilo kojoj kompaniji.

”Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka sada nalazi i indicijama da je novac povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji, Nebojša Medojević”, navode iz EPCG.

EPCG ima 19 odsto akcija Prve banke i do sada je uvijek imao člana u bordu. Najveći akcionar je Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Milo Đukanović. Iz EPCG nisu naveli gdje je i kada Medojević bio rukovodilac u banci, finansijskoj instituciji ili kompaniji potreban broj godina. Saopšteno je da će u saradnji sa domaćim i inostranim finansijskim ekspertima tražiti vjerodostojne finansijske bilanse i izvještaja, obaviti forenziku i “objelodaniti sve malverzacije Prve banke”.

Iz EPCG su su pozvali guvernera CBCG Radoja Žugića da “ne opstruira utvrđivanje istine u vezi sa poslovanjem Prve banke kako i sam ne bi ušao u zonu krivične odgovornosti”. EPCG je ranije za člana borda u Prvoj banci predložila Janka Milatovića, bivšeg menadžera u HTP “Onogošt”, ali CBCG nije dala saglasnost zbog čega je Skupština akcionara od 11. avgusta odložena. Zakon nije predvidio mogućnost šta treba da se radi ukoliko kandidat EPCG bude odbijen i po drugi put.

Preporučujemo za Vas