Tajić napustio Barsku plovidbu

Izvršni direktor državne kompanije podnio ostavku zbog pisanja “Vijesti” o optužbama predstavnika manjinskih akcionara kompanije Aleksandra Jovovića na račun novog rukovodstva i prepiske koju je tim povodom Tajić imao sa redakcijom

52083 pregleda 163 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Anto Bakovic
Foto: Anto Bakovic

Izvršni direktor državne kompanije Barska plovidba Zoran Tajić podnio je ostavku na tu funkciju na kojoj je bio tek oko četiri mjeseca, saznaju “Vijesti”.

Tajić je u ostavci koju je u utorak dostavio članovima Odbora direktora Barske plovidbe, indirektno naveo da je njen uzrok pisanje “Vijesti” o njegovim i potezima aktuelnog Odbora direktora kompanije jer još nisu raskinuti za barskog brodara izuzetno nepovoljni ugovori o vremenskom zakupu (time charteru) njegovih brodova sa kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona.

”Kako je prepiska u štampi prethodnih dana dovela do izvjesne konfuzije, smatram se odgovornim zbog toga. Kako pomenuta prepiska nije donijela nikakve materijalne štete našoj kompaniji, osim možda pad ugleda koji je ranijim napisma već više puta uzdrman, ipak podnosim ostavku na mjesto izvršnog direktora AD Barska plovdba, u nadi da će to doprinijeti vraćanju ugleda društva”, naveo je Tajić u tekstu svoje ostavke.

”Vijesti” su prošle nedjelje objavile tekst o ostavci koju je prije oko mjesec dana podnio član Odbora direktora Barske plovidbe ispred manjinskih akcionara kompanije Aleksandar Jovović. On je to učinio nezadovoljan člinjenicom da novi Odbor direktora izabran početkom aprila ove godine, a u koje većinu čine predstavnici aktuelne Vlade, nije ništa preduzeo da kompaniju iščupa iz loših ugovora sa “Sea Pioneerom”, niti je uspio da sa aktuelnim unajmiteljem ispregovara bolju vozarinu za brodove Barske plovidbe. Brodovi “Bar” i “Budva” od novembra prošle godine po ugovoru koji je sa “Sea Pioneerom” sklopio bivši, DPS-om predvođeni menadžment Barske plovidbe, plove po dnevnoj vozarini od samo 8.200 dolara po brodu, što je trostruko manje nego što sada vozarine za te brodove za rasute terete (handy size bulkcarriere) iznose na svjetskom tržištu.

Jovović je podnoseći ostavku, optužio Tajića i predstavnike državnog kapitala u Odboru direktora da nastavljaju sa protivzakonitom praksom vođenja firme protivno volji njenih akcionara i da im nanose ogromnu štetu, a što je radio i prethodni DPS-om vođeni menadžment, kao i da ništa nisu učinili da raskinu štetne ugovore sa “Sea Pioneerom”, iako su za to imali osnova u neispunjavanju obaveza te kompanije da na vrijeme plaća ionako nisku najamninu barskih brodova. Jovović im je zamjerio i da ništa nijesu uradili na smanjenju viška zaposlenih u kompaniji u čijoj administraciji ima čak 38 radnika, kao ni na valorizaciji oko 2.000 kvadrata atraktivnih nektretnina sa kojima Barska plovidba raspolaže.

Tajić je na tekst u “Viijestima” napisao regaovanje tvrdeći da Jovović vrši namjerni pritisak pred predstojeću sjednicu Skupštine akcionara kompanije kako bi oni došli u poziciju da im država mora uplatiti punu cijenu za njihove akcije, jer se manjinski akcionari ne slažu sa poslovnim vođenjem kompanije. Tajić je u reagovanju naveo i da su neistinite tvrdnje “Vijesti” da je on pregovarao sa vlasnikom “Sea Pioneera”, turskim biznismenom Cemilom Tumkayom, nudeći mu da ta kompanija nastavi da iznajmljuje brodove Barske plovibde nakon isteka aktuelnog, za Barane izuzetno nepovoljnog ugovora o time charteru, ali opet po cijenama koje su višestruko manje od tržišnih.

Nakon što su “Vijesti” u odgovoru novinara na Tajićeve navode objavile mejl koji je on Tumkayi poslao 6. jula tražeći da se ugovori nova vozarina za “Bar” i “Budvu” od 10.200 dolatra dnevno po brodu što je skoro tri puta manje od tržišne, te nakon što je ga je Jovović opet u “Vijestima” prozvao da je Tajić saopštio pet krupnih neistina o radu menadžmenta i prilikama u kompaniji, izvršni direktor Barske je prekjuče podnio ostavku.

Tajić koji je diplomirani saobraćajni inženjer je doveden kao kadar Pokreta za promjene (PZP) na mjesto izvršnog ditrektora barske pomorske kompanije koja je većinski u državnom vlasništvu sa mjesta direktora sektora mehanizacije u privatnoj barskoj lučkoj kompaniji Port of Adria. Njegov dolazak na mjesto izvršnog direktora bio je jedan od prvih poteza koje je povukao novi Odbor direktora te kompanije, u kome većinu ispred države kao vlasnika 51,4 odsto akcija čine predstavnici stranaka aktuelne vladajuće većine.

Bonus video: