podaci Uprave prihoda i carina

Od 1. juna naplatili 12 miliona više PDV-a

Od početka primjene Zakona o fiskalizaciji fiskalizovano više od 23 hiljade poreskih obveznika

7611 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

U Crnoj Gori je fiskalizovano preko 23 hiljade poreskih obveznika, a od 1. juna naplaćeno je 12 miliona eura poreza na dodatu vrijednost (PDV) više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Upravi prihoda i carina, Milica Vuletić, kazala je da je od početka primjene Zakona o fiskalizaciji fiskalizovano više od 23 hiljade poreskih obveznika, što je značajno više nego što je bilo 1. juna, kada je bio zadnji dan da se pređe na novi sistem evidentiranja prometa.

Vuletić je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da ohrabruje to što i sami privrednici u poslovnoj saradnji počinju da insistiraju da od svojih klijenata dobiju fiskalizovane fakture i račune.

"Prešli smo 50 odsto obveznika koji su u sistemu, sada je manji broj obveznika koji su van sistema, ali još veliki broj njih treba da se uskladi sa zakonom. Ne bih špekulisala sa ciframa, jer će to samo vrijeme pokazati", objasnila je Vuletić.

U sistemu su, kako je navela, evidentirali više od 86 miliona fiskalizovanih računa od početka godine, što pokazuje koliki je privredni protok u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

Ona je objasnila da se sve to odražava na naplatu poreskih prihoda, iako fiskalizacija ne utiče na proces naplate, već prijavljivanja poreskih obaveza.

"Od 1. juna do danas imamo naplatu poreza na dodatu vrijednost u iznosu od preko 64 miliona eura, što je skoro 12 miliona više nego u istom periodu prošle godine", precizirala je Vuletić.

Primjećuju, kako je kazala, da veliki broj fizičkih lica nije još prešao na sistem elektronske fiskalizacije.

"Da li zato što svjesno izbjegavaju zakon ili pak što neki poreski obveznici nijesu znali da treba da budu fiskalizovani, imali smo tako neka zanimanja, poput konsultanata i prevodilaca", dodala je Vuletić.

Ona je kazala da su kontrole pojačane, te da inspektori imaju dobre rezultate.

"Tokom sezone kontrolisali su više od 1,6 hiljada poreskih obveznika, a nepravilnosti su utvrđene kod njih 147. Izdati su prekršajni nalozi u iznosu od pola miliona eura", navela je Vuletić.

Preporučujemo za Vas