Delegacija Velenja posjetila Pljevlja, Golubović: Razgovarano o zelenoj tranziciji...

"Našim kolegama predstavili smo Pljevlja i potencijale ne samo energetske prirode, već i iz oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje građevinskog materijala", istakao je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović

2462 pregleda 2 komentar(a)
Detalj tokom posjetedelegacije Velenja Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Detalj tokom posjetedelegacije Velenja Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Delegacija slovenačke opštine Velenje, na čelu sa predsjednikom opštine (županom), Peterom Dermolom, boravila je u trodnevnoj radnoj posjeti Pljevljima.

IZ Kabineta predsjednika OpŠtine Pljevlja Igora Golubovića saopšteno je da je povod posjete bilo definisanje zajedničkih koraka ove dvije opštine i daljih pravaca djelovanja u više zajedničkih oblasti dva grada.

"Od rudarstva i koje povezuje Pljevlja i Velenje, elemenata takozvane pravedne zelene tranzicije koji su uslovi za dalji razvoj jedne i druge sredine, stanja javnih politika i preduslova za razvoj zelene ekonomije, podsticaja i podrške Evropske unije u dijelu ostvarivanja najvažnijih ciljeva koji se odnose na uspostavljanje zelenog i održivog privrednog razvoja", navodi se u saopštenju.

Golubović je kazao da su predstavnici pljevaljske lokalne samouprave i uprave upoznali goste o svim potencijalima pjevljaljske opštine, koji mogu omogućiti pravednu tranziciju.

"Danas smo razgovarali o energetskoj zelenoj tranziciji, tako da se otvara priča za ono što su Slovenci već pokrenuli, a što Crnu Goru tek čeka. Takođe, razgovarali smo o infrastrukurnim problemima koje je Opština Velenje riješila, a koje mi još uvijek rješavamo ili planiramo rješavanje. Tema sastanka bila je i mogućnost saradnje u oblasti kulture i svemu onome što prijatelje spaja i treba da spaja, prije svega kako bismo stvarali uslove za bolji život stanovnika u našim zajednicama. Našim kolegama predstavili smo Pljevlja i potencijale ne samo energetske prirode, već i iz oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje građevinskog materijala", istakao je Golubović.

Dermol je kazao da dvije Opštine gaje dugogodišnje prijateljske veze i da moraju pomoći jedna drugoj.

"Mislim da imamo sličnu istoriju, bavimo se ugljem, imamo iste izazove koji nas prate. U Velenju smo već počeli sa prestrukturiranjem kako bi izašli iz regiona uglja i pobijedili nove izazove koje pronalazimo u turizmu ili drugim oblastima. Mislim da su naša iskustva dobra, i da ih možemo prenijeti prijateljima koji su u opštini Pljevlja. Smatram da ćemo u budućnosti imati kvalitetnu sliku na čemu da zasnivamo dalji razvoj kako u Pljevljima, tako i u Velenju, da možemo sarađivati na različitim područjima, pa se radujem svakoj budućoj saradnji“, kazao je župan Dermol.

On je uputio poziv predstavnicima Opštine Pljevlja da prisustvuju Međunarodnoj konferenciji o zelenoj ekonomiji i pravednoj tranziciji koju organizuje rukovodstvo Opštine Velenje 21. septembra.

Tokom boravka u Pljevljima, gosti iz Velenja obišli su Manastir Svete Trojice, Husein pašinu džamiju, Zavičajni muzej, kao i najveće turističke potencijale Pljevalja – Most na Tari, Otilovićko i Borovičko jezero.

Bonus video: