Od “poslanika mafije” do pogodnog za davanje preporuke

Medojević optuživao Damjanovića da radi za Đukanoviće i da brani Prvu banku, pa mu tražio preporuke za imenovanje u bord direktora te banke ispred EPCG. Radulović u lično ime, ali ne i kao član Senata DRI, kazao da mu je poznat ukupni profesionalni i društveni anganžman Medojevića duže od tri decenije

68482 pregleda 265 reakcija 16 komentar(a)
Bili zajedno u Odboru za ekonomiju:Medojević i Damjanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Bili zajedno u Odboru za ekonomiju:Medojević i Damjanović, Foto: BORIS PEJOVIC

"Razdvajajući političke i ideološke stavove od stručnih i profesionalnih kompetencija, što nikada nije bilo lako u Crnoj Gori, dao sam svoje mišljenje u vezi sa mogućim angažmanom predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića u bordu direktora Prve banke".

To je “Vijestima” rekao vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović, upitan da prokomentariše izjavu Medojevića iz 2012. godine, kada je Damjanovića optužio da je “poslanik mafije u parlamentu”, da ima “građanske kontakte sa članovima porodice Đukanović” i da je “protiv napada na vlasništvo KAP-a i Prve banke”.

Medojević nije odgovorio na pitanje “Vijesti” zašto je od Damjanovića tražio preporuku za imenovanje za člana Odbora direktora Prve banke kad je ranije iznio optužbe na njegov račun.

Osim od Damjanovića, kao bivšeg predsjednika skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Medojević je preporuku tražio i od člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislava Radulovića, koji mu je juče, između ostalog, odgovorio da mu je poznat njegov profesionalni i ukupni društveni angažman duže od tri decenije počevši od studentskih dana kada je Medojević suprotno tadašnjim društvenim okolnostima zastupao progresivne građanske stavove i uvjerenja.

”S obzirom na to da ste mi molbu za davanje preporuke uputili ne samo u lično ime, već i kao članu Senata DRI dužan sam naglasiti da je Senat kolektivni organ koji svoje nadležnosti crpi iz člana 144 Ustava. Moja dalja ocjena u dijelu Vaše formalne podobnosti za izbor na funkciju za koju se kandidujete dovela bi me u poziciju da bih izašao iz svojih ustavnih kompetencija i ovlašćenja koje imam kao član ovog kolektivnog organa”, naveo je Radulović.

Žugić ne sumnja u kompetencije Medojevića

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, na Medojevićev zahtjev za preporuku, odgovorio je ranije da ne sumnja u njegove stručnosti i kompetencije, ali da CBCG prilikom donošenja odluke mora voditi računa o ispunjenosti svih formalnih pozitivnih propisa.

Medojevića je na mjestu člana odbora prvobitno predložio Odbor direktora Elekroprivrede (EPCG), koja ima 19 odsto akcija Prve banke i koja je do sada uvijek imala člana u bordu.

Najveći akcionar je Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Aktom CBCG, koja daje saglasnost za izbor člana, definisano je da kandidat osim visokoškolske spreme, treba da ispunjava i jedan od tri uslova - da je najmanje tri godine radio na rukovodećim poslovima u banci, najmanje četiri godine na rukovodećim poslovima u privrednom društvu iz finansijskog sektora ili da je najmanje pet godina bio rukovodilac u državnoj ili bilo kojoj kompaniji. Iz EPCG nisu naveli gdje je i kada Medojević bio rukovodilac u banci, finansijskoj instituciji ili kompaniji potreban broj godina.

Damjanović je kazao da stručni angažman Medojevića može unaprijediti transparentnost i efikasnost rada Prve banke, kao i zaštitu interesa manjinskog akcionara, ali da u političkom smislu ne dijeli negativne ocjene i stavove Medojevića u odnosu na rad ove Vlade.

”Prosto bilo bi licemjerno da jedan sekund budem dio sistema ove izvršne vlasti ako bih dijelio izneseni politički stav da je recimo ova Vlada rezervna vlada DPS-a, a da ne govorimo o kritikama pojedinih članova Vlade koje izlaze iz domena političke i profesionalne kritike”, rekao je Damjanović.

On je dodao da u uslovima tranzicije nakon 30-godišnjeg kontinuiteta bivšeg režima aktuelna Vlada uz brojne prepreke u mjeri mogućeg zaista dobro radi svoj posao.

”Zato je značajno da sve kritike koje u odnosu na rad Vlade i pojedinaca dolaze sa bilo koje strane, budu utemeljene i u funkciji prevazilaženja objektivnih problema sa kojim se svi srećemo, a da budu oslobođene ličnih animoziteta i etiketiranja. Svakako je rješavanje brojnih problema na relaciji parlamentarna većina - Vlada, put ka stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika i stvaranju pretpostavki za konačnu i istinsku demokratizaciju i progres crnogorskog društva”, naveo je Damjanović.

Bonus video: