PKCG ide u novi konkurs ili ponavlja glasanje

Iz PKCG je zvanično saopšteno da je doktor ekonomskih nauka Nina Drakić, koja je potpredsjednica u Komori, preuzela poziciju vršioca dužnosti predsjednika

23926 pregleda 11 komentar(a)
Drakić imenovana za v. d. predsjednika, Foto: Luka Zekovic
Drakić imenovana za v. d. predsjednika, Foto: Luka Zekovic

Upravni odbor Privredne komore (PKCG) treba da odlučili da li će raspisati novi konkurs za izbor predsjednika ove institucije ili će se izbor obaviti između postojećih kandidata.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, postoji pravna dilema da li je završena postojeća procedura izbora predsjednika jer je izabrani kandidat Vojin Žugić odbio da preuzme funkciju, prije nego što je i stupio na nju.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je pravna logika da ako u toku procedure izbora, jer u ovom slučaju nije završena, izabrani kandidat odustane, da se glasanje ponavlja između postojećih kandidata. Stav o tome donijeće Upravni odbor koji ima 21 člana.

Ako većinu dobije stav da idu u ponavljanje cijele procedure kandidovanja, to bi značilo da bi novi predsjednik ili predsjednica mogli biti izabrani tek za oko dva mjeseca. “Vijesti” od pravne službe PKCG čekaju odgovor na pitanje u vezi s ovom pravnom dilemom.

Osim Žugića, kandidati su bili izvršni direktor kompanije “Coca Cola HBC Crna Gora” i bivši predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori Nikola Tripković, ekonomisti Srđan Pupovac i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Boris Spalević. Kandidaturu iz ličnih razloga povukao predsjednik Asocijacije menadžera Budimir Raičković.

Iz PKCG je juče zvanično saopšteno da je doktor ekonomskih nauka Nina Drakić, koja je potpredsjednica u Komori, preuzela poziciju vršioca dužnosti predsjednika.

Na elektronskoj sjednici krajem avgusta Skupština PKCG je usvojila izmjene statuta, prema kojoj će jedan od potpredsjednika preuzeti tu funkciju, dok se ponovo ne organizuju izbori za predsjednika. Odluka o izmjeni Statuta PKCG objavljena je istog dana i u Službenom listu.

Izmjenom Statuta predviđeno je da Upravni odbor u slučaju prestanka mandata predsjednika (podnošenje ostavke i drugi razlozi) pokrene postupak za izbor novog predsjednika u roku od 60 dana. Promijenjen je i dio o trajanju mandata potpredsjednicima i generalnom sekretaru, tako da će oni obavljati funkcije do izbora novog predsjednika PKCG.

Žugić je za predsjednika PKCG izabran na Skupštini 29. jula, nakon što je prethodno Vlastimir Golubović podnio ostavku na tu funkciju. Golubović je ostavkom ograničio svoj mandat na 31. avgust, pa je Žugić trebalo da počne da predsjedava 1. septembra.

Iz PKCG su kazali da je Drakić već više od deceniju zaposlena u PKCG i da je obavljala poslove stručne saradnice, direktorice Sektora, savjetnice predsjednika, a u prethodnom periodu i funkciju potpredsjednice Komore.

”Drakićeva ima značajno iskustvo u saradnji sa privredom i državnim organima, posebno kroz participaciju u vladinim tijelima od najvišeg značaja. Dužnosti predsjednice Komore obavljaće do izbora novog predsjednika“, saopšteno je iz PKCG.

Iz Komore su naveli da nastavljaju posvećeno da djeluju u zastupanju interesa privrede i u saradnji sa Vladom i drugim državnim institucijama će kontinuirano raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i daljem razvoju crnogorske ekonomije.

Žugić je za “Vijesti” ranije objasnio da ostavku podnosi jer ne prihvata da ta institucija postane mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa.

Bonus video: