Vlada preuzima kontrolu nad Monteputom

"Dosadašnja praksa još uvijek aktuelnog Odbora direktora bila je da sami donose statut, utvrđuju sopstvene naknade, sami između sebe zaključuju ugovore o radu i tim ugovorima sebi određuju neprimjereno visoke otpremnine", kazao je Bojanić

24715 pregleda 85 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Monteput
Foto: Monteput

Vlada je danas usvojila novi Statut svoje kompanije Monteput, što će joj omogućiti da preuzme upravljanje ovom kompanijom i izabere novi odbor direktora. Ova državna kompanija koja upravlja tunelom Sozina a uakoro treba i da preuzme dionicu autoputa Podgorica - Mateševo, je jedna od rijetkih kojom još upravljaju kadrovi bivše vlasti.

U dosadašnjem Statutu je pisala da taj akt može izmjeniti samo postojeći odbor direktora, što je blokiralo imenovanje novog. Vlada je zbog ovog problema ranije izmjenila odluku o osnivanju ove kompanije, koja je prošle sedmice objavljena u Službenom listu, što je omogućilo usvajanje novog Statuta.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić danas je nakon sjednice Vlade na svom Tviter nalogu napisao da je Vlada na predlog njegovog Ministarstva usvojila novi Statut Monteputa.

"Njegovim usvajanjem, uz prethodno usvojene izmjene osnivačkog akta društva, Vlada je ponovo vratila punu kontrolu i nadzor nad radom članova Odbora direktora. Dosadašnja praksa još uvijek aktuelnog Odbora direktora bila je da sami donose statut, utvrđuju sopstvene naknade, sami između sebe zaključuju ugovore o radu i tim ugovorima sebi određuju neprimjereno visoke otpremnine. Ovo predstavlja još jedan doprinos ukidanju loših praksi upravljanja državnim kompanijama", naveo je Bojanić.

Bonus video: