Manjinski akcionari neće podržati novi ugovor o zakupu: Država da uzme Solanu i obešteti nas

Mali akcionari ulcinjske Solane navode da su oni kupovali akcije kada je kompanija bila vlasnik zemljišta

10638 pregleda 0 komentar(a)
Davanje Solane Nacionalnim parkovima, napravljena šteta stečajnoj masi kompanije: Solana, Foto: Savo Prelevic
Davanje Solane Nacionalnim parkovima, napravljena šteta stečajnoj masi kompanije: Solana, Foto: Savo Prelevic

Manjinski akcionari Solane “Bajo Sekulić” neće podržati novi ugovor o zakupu zemljišta najstarijeg ulcinjskog preduzeća između stečajne uprave i Nacionalnih parkova.

”Stečajni upravnik prvo mora da objavi javni oglas o izdavanju zemljišta Solane i da počne da štiti interese akcionara”, kazao je predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na sastanku koji je održan u srijedu, dogovoreno je da Nacionalni parkovi produže ugovor o zakupu najmanje do 1. februara. Sastanak je na inicijativu stečajnog upravnika Solane Žarka Ostojića, sazvao državni sekretar ministarstva Danilo Mrdak.

Manjinski akcionari upozorili su na štetnost takvog aranžmana.

”Prije par mjeseci država je donijela bespravnu odluku da vrati zemljište u svoje vlasništvo koje je prethodno prodala nama akcionarima kroz privatizaciju. S obzirom na tu okolnost država bi trebalo da završi proces do kraja i upiše se što prije kao vlasnik zemljišta, odnosno da otimačinu i formalno završi. Mi akcionari zajedno sa našim pravnim timom ukrstićemo argumente sa pravnim timom države na sudu i pokušati da svoja prava ostvarimo kroz sudski proces koji je već i pokrenut od stečajne uprave”, piše u reagovanju Gačevića. Ističe se da je zemljište i dalje pod kontrolom stečajne uprave i da izdavanje bez javnog tendera, predstavlja štetu za stečajnu masu i krivično djelo.

”Pozivamo sve akcionare Solane, direktne ili posredne, da počnu da se interesuju kod stečajne uprave o ovom i ostalim aranžmanima. Upravo višegodišnje izdavanje NP po mizernoj cijeni, odlagalo je rješavanje problema jer je država koristila ono što je prodala i tako se nije ni žurilo sa donošenjem bilo kakve odluke pa ni kao ove nedavno donešene”, naveo je Gačević.

Ocijenio je da se ne radi po redu i zakonu, već prema željama pojedinaca.

”Time se prouzrokuje šteta kako nama akcionarima tako i državi koja će u krajnjem platiti veliku odštetu koja se mjeri do 200 miliona eura. Osim plaćanja odštete, postavlja se takođe pitanje kakvu poruku država šalje investitorima”, navodi se u reagovanju Gačevića. S. A.

Da li bi Njemačka tako prodavala pa vraćala imovinu?

Gačević je u pismu pitao ambasadora Njemačke u Crnoj Gori dr Roberta Vebera i evropskog poslanika i kopredsjedavajućeg Zelenih Evrope Tomasa Vajsa, da li bi se u Evropi ili konkretno Njemačkoj, mogao desiti slučaj da država proda akcije investitorima sa pokrićem u imovini i da kroz nekoliko godina donese odluku da to zemljište nije tih investitora - akcionara, već državno.

”Isto tako želimo da nam odgovore da li će Evropa i Njemačka podržati Crnu Goru isto ovako kada se bude plaćala odšteta ukoliko se dokaže da su naše tvrdnje tačne”, naveo je Gačević.

Bonus video: