Prava radnika biće zaštićena i u stečaju

Radnici firma u stečaju do sada su se najviše žalili zbog toga što im stečajni upravnici ne dozvoljavaju korišćenje godišnjih odmora, problema je bilo i zbog toga što se inspekcija rada proglašavala nenadležnom za kontrolu radničkih prava u kompanijama u stečaju

8199 pregleda 2 komentar(a)
Usvojen veliki proj predloga: S okruglog stola, Foto: gov.me/Zoran Đurić
Usvojen veliki proj predloga: S okruglog stola, Foto: gov.me/Zoran Đurić

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović najavila je juče da će to ministarstvo inicirati da se pitanje prava radnika iz radnih odnosa u stečajnom postupku regulišu izmjenama i dopunama Zakona o radu koje je planirano u narednom periodu.

Ona je to najavila na okruglom stolu o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o stečaju, kojeg su organizovali Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Udruženja pravnika.

Radnici firma u stečaju do sada su se najviše žalili zbog toga što im stečajni upravnici ne dozvoljavaju korišćenje godišnjih odmora, problema je bilo i zbog toga što se inspekcija rada proglašavala nenadležnom za kontrolu radničkih prava u kompanijama u stečaju.

I skupštinska Komisija za privatizaciju, nakon rasprave o pravima radnika u Kombinatu aliminijuma, je usvojila zaključak da su nedovoljno zaštićena prava radnika u firmama u stečaju i da ih treba bolje precizirati.

Državna sekretarka je navela da su tri ključne sistemske izmjene, iz ovog nacrta, licenciranje stečajnih upravnika, njihovo imenovanje u stečajnom postupku i registar stečajne mase, kako bi se unaprijedilo postojeće zakonsko rješenje.

Ona je kazala da je stečaj prije svega postupak rješavanja nagomilanih finansijskih problema ovog društva, kao i da je nesporno da je Zakon o stečaju od sistemskog značaja za privredu i to ništa manje nego Zakon o privrednim društvima.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović naveo je da je uvažen veliki broj komentara koje je to Udruženje dostavilo tokom javne rasprave.

”Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da sarađujemo i nadam se da ćemo ovu lijepu saradnju moći da prenesemo i na Zakon o privrednim društvima”, poručio je Radulović.

Bonus video: