Erlang gradi stadion na Cetinju: Temelj tačno pred izbore

Ponude ocijenjene za svega 10 dana, Mehanizacija i programat i Neimar inženjering diskvalifikovani zbog grešaka
82 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje stadion, Foto: Cetinje.me
Cetinje stadion, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 11.11.2017. 20:47h

Na tender Direkcije javnih radova za izgradnju fudbalskog stadiona na Cetinju i odluku o izboru ponude kompanije Erlang za jedini ispravnu, nijesu stigle žalbe tako da nema smetnji da se ugovor o izgradnji potpiše već naredne sedmice kako bi radovi počeli prije lokalnih izbora 26. novembra, saznaju “Vijesti”.

Izgradnja ovog stadiona, kapaciteta 5.192 sjedišta, najavljuje se već godinama. Tender je objavljen 25. avgusta nakon čega je pet puta mjenjan i dva puta pojašnjavan. Rok za predaju ponuda bio je do 9. časova 13. oktobra, a sve tri su predate u posljednjih 20 minuta. Ocjena ponuda završena je za svega 10 dana, žalbi nema, pa gradnja temelja može početi prije izbora.

Erlang je prihvatio da stadion izgradi za 8.784.604,06 eura, što je za šest hiljada manje od procijenjene vrijednosti iz tenderske dokumentacije. Stadion bi izgradio u roku od tri godine, dao je garancije za kvalitet izvedenih radova koji utiču na stabilnost i sigurnost objekta na deset godina a na ostale radove dvije godine od primopredaje radova.

Pristao je i na uslove plaćanja prema kojima bi Direkcija javnih radova u 2018. godini platila 1,4 miliona, a po milion i po i 2019. i 2020. godini. Fudbalski savez bi u tom periodu platio još 2,23 miliona a Prijestonica Cetinje 2,15 miliona.

Ponude su dostavili još i Mehanizacija i programat i Neimar inženjering, ali su one proglašene neispravnim.

Ponuda Neimar inženjeringa je odbijena zbog greške u bankarskoj garanciji za dobro izvršenje posla jer je umjesto da piše da je rok važenja garancije 120 dana i 7 dana dana nakon isteka važenja ponude, naveden je rok važenja 90 dana i 5 dana nakon isteka ponude.

Ponuda Mehanizacije i programata odbijena je zbog greške na dvije stavke tehničke ponude. Naveden je proizvođač, ali ne i tip upravljivog gigabitnog switcha, dok je kod broja stavke koja treba da opiše izgradnju hidrantne mreže navedeno opremanje WC-a.

Iako je komisija imala rok od 60 dana da pregleda i ocjeni ponude, posao je završila za 10 dana i već 24. oktobra objavila odluku o izboru Erlanga i diskvalifikaciji. U odluci nije navedeno koliko vrijede ponude diskvalifikovanih ponuđača.

Rok za dostavljanje eventualnih žalbi bio je 10 dana od slanja odluke ponuđačima. Da je neko predao žalbu cijeli postupak bi bio prekinut i ugovor o izgradnji stadiona ne bi mogao biti potpisan prije izbora.

Bonus video: