Radović: Budva u vanrednom stanju, Bojanić gura vjetroelektrane i gasovod

"Smatram da je neophodno da se pronađe alternativno rješenje, koje neće ugrožavati stara ruralna naselja u našoj opštini poput ‘’glavnog’’ koridora koji provlači trasu čak i na par desetina metara od starog jezgra kuća, kakav slučaj imamo u selu Medigovići"

25188 pregleda 53 reakcija 30 komentar(a)
Radović, Foto: RTV Budva
Radović, Foto: RTV Budva

Predsjednik Skupštine opštine Krato Radović (Demokrate) poručio je da se Opština Budva nalazi u vanrednom stanju u oblasti planiranja prostora već duži niz godina, a stanje se suštinski ne poboljšava.

“Iako ohrabruje započeti postupak izrade Prostorno- urbanističkog plana Budve, u međuvremenu se Opština Budva stavlja pred svršen čin guranjem projekata izgradnje vjetroelektrana na Paštrovskoj gori, koji je započet od strane Vlade DPSa, a vjerno ga nastavlja Ministarstvo ministra ( Mladen) Bojanića, projekta izgradnje brze saobraćajnice duž Opštine Budva, koju takođe nekritički forsira isto Ministarstvo, te projekat izgradnje gasovoda i plinske potisne stanice u zaleđu plaže Jaz”, naglasio je Radović.

Što se tiče projekta izgradnje vjetroelektrane, kako kaže Radović, bivša Vlada i Ministarstvo ekonomije su dali u zakup državnu zemlju za realizaciju ovog projekta, bez donijetog plana detaljne razrade i bez usvojene Strateške procjene uticaja na životnu sredinu i bez dogovora sa Opštinom Budva.

“Da ne govorimo o izradi Studije vizuelnog uticaja na Stari grad i Sveti Stefan, te cijelu budvansku rivijeru. Takođe, ovaj projekat se i dalje gura, neobjašnjivo, iako nedostaje jasan odgovor da li bi i na koji način ovaj projekat uticao na budvanski turizam, koji čini 50 odsto crnogorskog. Brza saobraćajnica je projekat koji jeste neophodan , međutim trasa kroz opštinu Budva je neprohvatljiva. Ona figurira u planskoj dokumentaciji gotovo 30 godina, međutim ona se nekritički prepisuje iz plana u plan, bez bilo kakve kritičke analize, osim suvog saobraćajno-tehničkog aspekta. A gdje je analiza koja upućuje na prostorni, ekoloski, kulturoloski, ekonomski, vizuelni, pejzazni, turisticki, razvojni i svaki drugi aspekt. Gdje Ministarstva nalaze opravdanje da se ta trasa provlači linijom tkzv. gornjih paštrovskih sela Kuljače - Medigovići, trajno ih devastirajući i oduzimajući im mogućnost za bilo kakav koncept razvoja ruralnog zaleđa”, istakao je Radović.

Prema njegovim riječima Prostorni plan Obalno područje je predvidio mogućnost alternativnog koridora.

"Smatram da je neophodno da se pronađe alternativno rješenje, koje neće ugrožavati stara ruralna naselja u našoj opštini poput ‘’glavnog’’ koridora koji provlači trasu čak i na par desetina metara od starog jezgra kuća, kakav slučaj imamo u selu Medigovići. Da ne govorimo o efektu stvaranja novog ‘’oziljka’’ u prostoru duz gotovo cijele budvanske rivijere, poput oziljka iznad Risanskog zaliva!Pored ova dva projekta, u planu Ministarstva je i treći, a to je izgradnja gasovoda i potisne gasne stanice u Lastri Grbaljskoj, odnosno u zaleđu plaže Jaz! Plaža Jaz sa svojim zaleđem je jedan od bisera naše obale i definitivno smatram da je budućnost te lokacije u turističkom razvoju, a ne kao bafer zona potisne stanice gasovoda", naglasio je Radović.

On je pozvao Ministarstvo kapitalnih investicija da odustane od forsiranja rješenja koja nisu u saglasnosti sa interesima Opštine Budva, te da zajedničkim radom i saradnjom dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja.

"U protivnom, neka budu sigurni da ćemo braniti naš prostor. Pitao bih cijenjene ministra Bojanića i Mitrovića, da mi kažu, pored betonizacije obale koja je već odmakla i pored ovih megalomanskih infratrukturnih projekata, uključujući i buduće naftne platforme u moru, gdje ćemo mi, odnosno gdje će građani Budve i Primorja, gdje je naše mjesto u svemu tome", zaključio je Radović.

Bonus video: