Adriatic Marinas: Spremni smo da tražimo adekvatno rješenje problema

Iz kompanije se oglasili tri dana nakon što je opštinska vlast Tivta iznijela podatke o višemilionskim dugovanjima kompanije Adriatic Marinas i najavila „okretanje lista“ u odnosu sa tim investitorom

7549 pregleda 9 komentar(a)
Porto Montenegro (ilustracija), Foto: Shutterstock
Porto Montenegro (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kompanija Adriatic Marinas iz Tivta, koja razvija projekat nautičko-turističkog centra Porto Montenegro u Tivtu, saopštila je da je spremna da sa Opštinom radi na pronalaženju adekvatnog riješenja za problem milionskih dugova te kompanije za neplaćene komunalije, da to ne bi „usporilo razvoj projekta“ Porto Montenegro.

Na konferenciji za novinare prije tri dana, rukovodstvo Opštine Tivat predstavilo je nalaze ekonomskog forenzičlara Nenada Šipke iz Novog Sada koji je vještačeći dokumentaciju o obračunu i ugovorima za naplatu komunalija za objekte Porto Montenegra građene 2015. i 2017. godine, utvrdio da Adriatic Marinas nesporno, po tom osnovu zajedno za zakonskim zateznim kamatama, u ovom trenutku duguje više od sedam miliona eura. Sa druge strane, Opština Tivat nema neizmirenih svojih obaveza prema tom strateškom stranom investitoru.

Kako se čulo na konferenciji, Adriatic Marinas još nije platio ni komunalije za ukupno pet novih velikih rezodencijalno posovnih zgrada novog kompleksa u Porto Montrenegru, nazvanog Boka Place. Taj kompleks vrijedan 100 miliona eura gradi se od kraja prošle godine i imaće više od 75 hiljada kvadrata ukupne površine, a za njega su Porto Montenegru prvobitno bile obračunate komunalije u iznosu od oko 1,8 miliona eura. Kompanija ih međutim, nije platila, već se na to žalila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koje tek trreba da se izjasni kao drugostepeni organ u tom postupku.

Opština Tivat je u međuvremenu najavila da neće odustati od naplate tog novca, već da će Adriatic Marinasu komunalije za Boka Place jer ih nije platio na vrijeme, sada ponovno obračunati po novim, za oko 50 odsto uvećanim cijenama koje su u međuvremenu stupile na snagu. Opštinari su poručili da Adriatic Marinas koji svojim kupcima kvadrat stana u Porto Montenegru prodaje po cijeni od šest do 8.000 eura, nema razloga da prije toga Opštini ne plati komunalije u oznosu od 170 do 210 eura po kvadratu jer te dažbine plaćaju svi investitori koji grade nove objekte.

Sudski vještak Nenad Šipka izjasnio se i da je Ugovor o opraštanju Porto Montenegru dotadašnjeg duga od 5,6 miliona eura za komunalije, koji je u ljeto 2018. potpisao bivši gradonačenik Siniša Kusovac, bio nezakonit i nedopušten po Zakonu o obligacionim odnosima, te da je stoga i pravno ništavan. Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore, koja je na zahtjev Delegacije EU u Podgorici prije dvije godine pokrenula preispitivanje tog posla kao moguće nedozvoljene državne pomoći Adriatic Marinasu, do danas se o njemu nije konalno izjasnila.

Računajuči i zakonsku zateznu kamatu, Opština Tivat sada po tom osnovu od Adriatic Marinasa potražuje više od sedam miliona eura, plus još nove višemilionske komunalije za Boka Plece.

Iz Adriatic Marinasa su danas saopštili da „Ugovora o prebijanju komunalija čini važan segment našeg glavnog investicionog modela i ugovora sa Vladom Crne Gore i Opštinom od početka projekta Porto Montenegro, mnogo prije nego što su ga naši sadašnji investitori preuzeli od njegovog osnivača 2016. godine.“

Adriatic Marinas sada je u vlasništvu državnog investicionog fonda ICD iz Dubaia, koji je tu kompaniju prije nekoliko godina kupio od njenog osnivača i vlasnika, kanadskog milijardera Pitera Manka i njegovih partnera.

Komentarišući konferenciju za novinare tivatskih opštinara, iz Adriatic Marinasa su ocijenili da je „ovakva vrsta komunikacije sa javnošću o značajnim temama kao što je ova, ključna za zdravo upravljanje, i mi pozdravljamo strukturirani i profesionalni pristup koji je Opština zauzela prilikom pronalaženja rješenja ovog pitanja.“

„Prepoznajemo da je ovaj uobičajeno korišćen mehanizam za pomoć opštinama u ispunjavanju njihovih infrastrukturnih obaveza u vezi sa velikim razvojnim inicijativama, iz nekog razloga, postao pogrešno shvaćen prilikom primjene na naš projekat, pa je sada potrebna pomoć različitih stručnih savjetnika kako bi se došlo do pouzdanog i trajnog rješenja ovog pitanja, a mi se iskreno nadamo da se to sada može postići u bliskoj budućnosti“- poručili su iz Adriatic Marinasa dodajući da je to „veoma nezahvalno pitanje koje su postojeća lokalna vlast i naša kompanija naslijedile.“

„Međutim, mi smo odlučni da radimo sa Opštinom Tivat na pronalaženju profesionalnog načina za riješavanje ovog pitanja i da ne dozvolimo da se ovim uspori razvoj projekta. Razumijevanje i produktivan odnos koji imamo sa Opštinom Tivat nam je omogućio da, tokom nedavnog izuzetno teškog perioda pandemije izazvane korona virusom, svi zajedno nastavimo da ostvarujemo uspješne zajedničke rezultate čak bolje od onih koje smo ostvarivali do 2019. godine. Ovakvo djelovanje će još više osnažiti našu sposobnost da zajedno radimo i ulažemo, dalje podržavamo i unaprijeđujemo našu zajednicu, te da nastavimo s otvaranjem novih radnih mjesta i jačamo ekonomsku perspektivu Tivta“- poručili su iz Adriatic Marinasa, ne precizirajući, neđutim, da li će i kada platiti milionske dugove za dadžbine koje gradu Tivtu plaćaju svi ostali investitori, odnosno kada će se grad uknjižiti na novu komunalnu infrastrukturu izgrađenu unutar tog kompleksa, ako se već morao odreći naplaćivanja naknade koja bi mu omogućila da je sam izgradi.

Iz Adriatic Marinasa su istakli da projekt Boka Place „i budući fazni razvoj novih projekata, kao što je kompanija za remont superjahti u Bijeloj, donose nova radna mjesta, kao i nove sadržaje za razonodu, sport, ugostiteljstvo, kulturu, kao i prostore za rad i stanovanje u cijelom Bokokotorskom zalivu i Tivtu, naročito s našim daljim razvojem i potvrđivanjem statusa prvoklasne primorske zajednice u Crnoj Gori.“

Bonus video: