Vučelić: Niz neuspješnih privatizacija hotelskih preduzeća tokom prethodnih decenija usporio razvoj turističke privrede

"Da su u funkciji, ovi hoteli bi omogućili otvaranje značajnog broja radnih mjesta, što bi za državu sa visokom stopom nezaposlenosti bilo veoma važno. Očigledna je i devastacija prostora na kom su se nalazili stari hoteli, što nanosi štetu i ukupnom turističkom imidžu", kazala je ona

10154 pregleda 105 reakcija 28 komentar(a)
Vučelić, Foto: Privatna arhiva
Vučelić, Foto: Privatna arhiva

Niz neuspješnih privatizacija hotelskih preduzeća tokom prethodnih decenija značajno je umanjilo kapacitete i usporio razvoj naše turističke privrede, koja generiše oko četvrtine bruto društvenog proizvoda, kazala je članica Generalnog sekretarijata CIVIS-a Maja Vučelić.

Kako navodi, ruševine, betonski skeleti i puste poljane na mjestu nekada reprezentativnih objekata već godinama "krase" crnogorsku obalu.

Vučelić ističe da je napravljena ogromna šteta po državni budžet, koju je nemoguće precizno kvantifikovati, "ali izvjesno je da je riječ o desetinama miliona eura"

Pored direktne finansijske štete, u vidu nenaplaćenih poreza, objašnjava da je važna i socijalna dimenzija ovog problema.

"Da su u funkciji, ovi hoteli bi omogućili otvaranje značajnog broja radnih mjesta, što bi za državu sa visokom stopom nezaposlenosti bilo veoma važno. Očigledna je i devastacija prostora na kom su se nalazili stari hoteli, što nanosi štetu i ukupnom turističkom imidžu. Umjesto ekonomskog generatora imamo ruine hotela Fjord, As, Tamaris, Galeb i brojnih drugih, koje kod turista ostavljaju ružan utisak", navodi se u njenom saopštenju.

Prema njenim riječima, "nebriga, neznanje i traljavost" su bile ključne karakteristike odnosa bivše vlasti prema ovom pitanju.

"Jedan od primjera takvog odnosa bilo je prihvatanje lažne bankarske garancije od investitora hotela As, od tadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića. Pored toga, brojne privatizacije praćene su i sumnjama na korupciju, pa čak i direktnim optužbama za traženje mita od pojedinih investitora, kao u slučaju kotorskog hotela Fjord. Projekat katarske državne kompanije za novi hotel Plavi horizonti u tivatskoj uvali Pržna bio je pompezno najavljen, ali već godinama je u administrativnom galimatijasu", saopštila je ona.

Vučelić kaže da su od Vlade očekivali ozbiljan angažman oko spornih privatizacija, koji je već dosad trebalo da rezultira presjekom stanja svakog pojedinačnog projekta, a imajući sve to u vidu.

"Cjenimo da je ovo trebalo da bude jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva ekonomskog razvoja (MER). S obzirom na to da nemamo vidljive rezultate na ovom polju, koristimo priliku da javno pitamo MER da li su identifikovali odgovorne za ovoliko kašnjenje važnih projekata i da li su, s tim u vezi, pokrenuli odgovarajuće postupke. Ukoliko Ministarstvo nije u stanju ovo da utvrdi, u obavezi je da informiše javnost ko to treba da učini. Ministarstvo takođe ima obavezu da obavijesti javnost o planovima i preciznim rokovima za valorizaciju ovog zarobljenog potencijala naše ekonomije", rekla je članica Generalnog sekreterijata CIVIS.

Bonus video: