Prijestonica i ViK da se manu demagogije i naprave plan

EPCG neće preduzeti niti jedan korak koji bi Cetinjane ostavio bez vode. Da nam je na umu isključivo profit, do sada smo to već mogli učiniti, navodi EPCG u reagovanju

4873 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ivan Petrušić
Foto: Ivan Petrušić

Povodom tekstova “Ražnatović: Profit EPCG nije važniji od života” i “Mreža starija od 30 godina, pa iscuri 80 odsto vode”, reagovala je Elektroprivreda Crne Gore.

”Povodom primjedbi koje su 10. septembra 2021 gospodin Miloš Ražnatović (zamjenik gradonačelnika Cetinja) i gospodin Petar Martinović (direktor DOO “Vodovod i kanalizacija Cetinje”, ViK) iznijeli na račun stava EPCG o dugu ViK-a prema našoj kompaniji, nalazimo za shodno da napomenemo sljedeće:

Nema razloga za brigu o građanima Prijestonice Cetinje. Kao dokazano društveno odgovorna kompanija EPCG neće preduzeti niti jedan korak koji bi Cetinjane ostavio bez vode. Da nam je na umu isključivo profit, do sada smo to već mogli učiniti. S tim u vezi, nalazimo da su primjedbe g. Ražnatovića i g. Martinovića, sažete rečenicom “Profit nije važniji od života” nesuvisle i nekorektne. Smatramo, dakle, da je vrijeme da se raskine s praksom u kojoj se građani Prijestonice i EPCG nalaze u ulozi taoca loših odluka rukovodstava Prijestonice i ViK-a. Jer, to što EPCG brine o građanima ne bi smjelo da služi kao pokriće rukovodstvima Prijestonice i ViK-a da nastave s lošim poslovanjem i nemarnim odnosom prema nagomilanim dugovanjima. Podsjećamo, riječ je o iznosu od skoro 8,5 miliona eura, što predstavlja 85% ukupnog duga svih vodovoda prema našoj kompaniji. Kao što EPCG ima razumijevanje za probleme ViK-a, tako očekujemo da se razumije i naša pozicija: ne želimo biti ni žrtve ni dežurni krivci zbog nečije neodgovornosti na polju osmišljavanja načina na koji će dosadašnja dugovanja prema našoj kompaniji biti izmirena. Mi svoje obaveze, u smislu proizvodnje električne energije, izvršavamo savjesno i očekujemo identičan odnos s druge strane, kada je u pitanju izmirivanje dugova.

Na sastanku, održanom 4. avgusta, rukovodstvu EPCG je predloženo da ugovori sastanak predstavnika dva nivoa vlasti (Prijestonice Cetinje i Ministarstva finansija i socijalnog staranja) što svakako nije u našoj nadležnosti. Drago nam je ukoliko su, u međuvremenu, uspostavljeni dobri odnosi između Prijestonice Cetinje i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz napomenu da je EPCG zadužena za proizvodnju električne energije, a ne za regulisanje odnosa između različitih nivoa vlasti u Crnoj Gori. Takođe, mi nemamo problem s načinom na koji će se isplaćivati dug ViK-a prema EPCG: da li će se sredstva preusmjeravati iz budžeta Prijestonice ili zajedničkom akcijom Vlade i Prijestonice, manje je važno od toga da se dugovanja izmiruju.

U svim dosadašnjim istupima predstavnika Prijestonice i ViK-a, uključujući i posljednja obraćanja g. Ražnatovića i g. Martinovića, imali smo priliku da čujemo ponešto o planovima u vezi s rekonstrukcijom vodovodne mreže, što nas veoma raduje. U isti mah, međutim, zabrinuti smo zbog toga što se, ni u jednom od navedenih obraćanja, ne navodi jasan plan o načinu izmirenja dosadašnjih dugovanja. Priča se, naime, o tome da će, nakon rekonstrukcije, dugovanja ViK-a prema EPCG iznositi oko 200.000 eura godišnje, ali ne i o načinu na koji se kani izmiriti postojeći dug od skoro 8,5 miliona, kao i onaj koji će se nesumnjivo gomilati u periodu od današnjeg dana do završetka rekonstrukcije. Javnost i građani će, vjerujemo, razumjeti da izjave poput “Ne bojte se, nećemo vam ostati dužni”, ni uz najbolju volju, ne možemo smatrati odrazom postojanja ozbiljnog plana da se problem riješi. To, naprosto, nije način na koji stvari funkcionišu u poslovnom svijetu.

Sve u svemu, koristimo ovo obraćanje da poručimo da će EPCG ubuduće, kao i do sada, voditi računa o potrebama građana Crne Gore, uključujući, naravno, i Prijestonicu Cetinje. Uz puno razumijevanje za probleme s kojima se suočavaju preduzeća koja imaju dugovanja prema nama, najmanje što očekujemo je korektan odnos i preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke, uz racionalno osmišljen i jasno predočen plan izmirenja dosadašnjih dugovanja. Cijenili bismo ukoliko bi se raskrstilo s navikom da se krivica za loše poslovne odluke rukovodstva ViK-a svaljuje na EPCG, tim prije što sve vrijeme, čak i na svoju štetu, ispoljavamo veoma visok stepen tolerancije”, naveli su iz EPCG.

Očekujemo korektan odnos i preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke, uz racionalno osmišljen i jasno predočen plan izmirenja dosadašnjih dugovanja, navode iz EPCG

Bonus video: