Za novi OKU potreban kompromis

Dinamika pregovora i zaključivanja prije svega zavisi od spremnosti socijalnih partnera da pristupe usaglašavanju stavova i međusobnih zahtjeva

4959 pregleda 6 komentar(a)
Trenutni OKU važi do kraja godine: Mitrović i Keković, Foto: Luka Zekovic
Trenutni OKU važi do kraja godine: Mitrović i Keković, Foto: Luka Zekovic

Za konačno usaglašavanje stavova i zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) kraj septembra kao rok je za Uniju poslodavaca (UPCG) prihvatljiv, a dinamika pregovora i zaključivanja prije svega zavisi od spremnosti socijalnih partnera da pristupe usaglašavanju stavova i međusobnih zahtjeva.

”Za potpisivanje OKU potrebna je volja svih strana kao i spremnost da se postigne kompromis, a u ovom procesu opstruktivno je ponašanje koje se ogleda u istrajavanju na sopstvenim zahtjevima bez obzira na stavove i opravdane predloge druge strane, što je, nažalost, do sada bilo svojstveno socijalnim partnerima iz reda sindikata”, saopštili su “Vijestima” iz UPCG, na čijem je čelu Predrag Mitrović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković prethodno je kazao da će o kolektivnom ugovoru ta organizacija pregovarati do kraja septembra, a ako ne bude razumijevanja i dogovora sa socijalnim parterima, krenuće u druge aktivnosti, koje ne isključuju mogućnost organizovanja protesta.

Keković je naveo da postoji “tiha opstrukcija” od strane UPCG da se OKU ne potpiše do kraja godine, što je zakonski rok i dodao će se za njega “boriti svim sredstvima”, jer postojeći ispunjava tek minimum uslova za dostajanstven rad desetine hiljada zaposlenih.

”Bez želje da se bavimo motivima gospodina Kekovića za izjavu koju ste citirali, važno je saopštiti da je ona neutemeljena i da UPCG niti ‘tiho’, niti na bilo koji drugi način ne opstruira proces pregovaranja i zaključivanja OKU. Umjesto označavanja socijalnih partnera i iznošenja nejasnih i neutemeljenih tvrdnji, UPCG će i u procesu pregovaranja novog OKU, kao i u drugim procesima od opšteg značaja, nastaviti da ispoljava odgovoran i profesionalan pristup i daje svoj doprinos unapređenju poslovanja i socio-ekonomske situacije u cjelini”, naveli su iz ove organizacije upitani da prokomentarišu tvrdnje Kekovića.

IZ UPCG smatraju da kolektivni ugovor treba biti zaključen u utvrđenom vremenskom okviru, što se može zaključiti, kako su naveli, i iz dosadašnjeg ponašanja te organizacije i njihovih predstavnika.

”UPCG čvrsto zastupa stanovište da je uspješan socijalni dijalog jedan od najvažnijih preduslova za prosperitet crnogorskog društva. OKU je svakako jedan segment socijalnog dijaloga, i njegovo zaključivanje odraz je zrelosti socijalnih partnera i njihove spremnosti i sposobnosti da sagledaju socio-ekonomski kontekst te u skladu sa tim daju svoj doprinos ka kreiranju održivih rješenja”, kazali su iz Unije.

Oni su podsjetili da je trenutno važeći OKU na pravnoj snazi do kraja godine, a ukoliko se radni tekst novog kolektivnog ugovora ne usaglasi do kraja mjeseca, iskazuje spremnost da se pregovori nastave u nadi da će do zaključivanja doći.

Bonus video: