Uskoro implementacija podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija

Podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija, u smislu tog zakona znače umanjenje, oslobođenje ili olakšice u odnosu na porez na dohodak građana i prirez na porez, doprinose za obavezno socijalno osiguranje...

1830 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Ministarstvo ekonomskog razvoja radilo je u proteklom periodu intenzivno na pripremi podzakonskih akata koji će omogućiti punu implementaciju zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i o inovacionoj djelatnosti.

„Uprkos brojnim izazovima u pripremi implementacije, na koja su ukazivali i međunarodni partneri, Ministarstvo je stvorilo pretpostavke da se krene u implementaciju podsticajnih mjera, a prijave za korisnike ovih podsticaja će krenuti početkom oktobra“, navodi se u saopštenju.

Podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija, u smislu tog zakona znače umanjenje, oslobođenje ili olakšice u odnosu na porez na dohodak građana i prirez na porez, doprinose za obavezno socijalno osiguranje, porez na dobit preduzeća, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, korišćenje nepokretnosti i/ili zemljišta u svojini države, kao i porez na nepokretnost.

„Te mjere odnose se na subjekte inovacione djelatnosti, odnosno privredna društva, startup-ove, spinofove i druga preduzeća, naučnoistraživačke ustanove, centre izvrsnosti i ustanove visokog obrazovanja koji obavljaju inovativne aktivnosti, pronalazače, inovatore, frilensere i druge pojedince, koji zajedno predstavljaju važan segment u razvoju inovacionog ekosistema Crne Gore i generator su razvoja crnogorske ekonomije i društva uopšte“, precizirali su iz Ministarstva.

Cilj tih podsticaja je, kako se navodi, stimulisanje privrede na razvoj zasnovan na inovacijama, porast ulaganja u ovom sektoru, kao i stvaranje novih privrednih inovativnih društava, sa ciljem jačanja konkurentnosti i rasta crnogorske privrede.

„Njima će se omogućiti i veća vidljivost crnogorske inovacione djelatnosti, što je od posebnog značaja za privlačenje investicija u ovaj sektor, te predstavljaju i dodatni stimulans ne samo za novoosnovana preduzeća, već i timove i pojedince koji imaju inovativne ideje koje uz ovu podršku od strane države imaju i mnogo veće šanse za komercijalizaciju“, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će, u saradnji sa Sekretarijatom Savjeta za konkurentnost, krajem septembra organizovati događaj namijenjen inovativnoj zajednici, na kojem će, pored najavljenih podsticajnih mjera biti predstavljene i brojne druge novine i reformske aktivnosti, kao i programi podrške koje Ministarstvo planira da lansira uskoro, uključujući i plan aktivnosti Fonda za inovacije Crne Gore.

Bonus video: