Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Realizovana podrška od preko 650.000 eura za razvoj sela i izgradnju infrastrukture za 2021. godinu

Tokom avgusta i septembra isplaćen je dio zahtjeva podnijet od strane lokalnih samouprava u iznosu od 507.500 eura, kako za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja tako i za rekonstrukciju odnosno sanaciju preko 50 km puteva i to za asfaltiranje novih puteva, nasipanje zemljanih puteva, sanacije postojećih makadamskih puteva, sanaciju mostova, nasipanje planinskih puteva, kao i adaptaciju i modernizaciju postojećih putnih pravaca.

2294 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministrastvo poljoprivrede
Foto: Ministrastvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz programe podrške za razvoj sela i izgradnju infrastrukture do sada podržalo oko 50 projekata u oblasti ruralne infrastrukture u Crnoj Gori, u iznosu od 650,58 hiljada EUR.

Oni su kazali da je tokom avgusta i septembra isplaćen dio zahtjeva podnijet od lokalnih samouprava u iznosu od 507,5 hiljada EUR kako za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja tako i za rekonstrukciju odnosno sanaciju preko 50 kilometara puteva.

“I to za asfaltiranje novih puteva, nasipanje zemljanih puteva, sanacije postojećih makadamskih puteva, sanaciju mostova, nasipanje planinskih puteva, kao i adaptaciju i modernizaciju postojećih putnih pravaca”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom oktobra i novembra, kako su kazali, planirana je podrška 17 projekata podnijetih od opština Bar, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Golubovci, Tivat i Tuzi u ukupnom iznosu od 244,25 hiljada EUR.

Iz Ministarstva je saopšteno da je do sada isplaćeno 143,28 hiljada EUR za 25 projekata koji se tiču individualnih zahtjeva, od mještena pojedinih sela, mjesnih zajednica i indvidualnih poljoprivrednih proizvođača za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja, sanaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture.

Pored do sada realizovanih projekata, Ministarstvo u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) realizuje projekat stvaranja klastera i razvoja ruralnih područja RTCP.

Taj projekat se realizuje u Nikšiću, na Žabljaku, u Bijelom Polju, Mojkovcu, Petnjici i u Beranama.

“Kroz ovu mjeru u ovoj godini biće realizovano asfaltiranje novih 17 kilometara ruralnih puteva, uz izgradnju novih sedam do osam vodnih akumulacija - sistem folija”, kaže se u saopštenju.

Javni poziv je objavljen 16. jula i trajao je do 5. avgusta.

Iz Ministarstva navode da su opštine imale pravo apliciranja za podršku kroz dvije opcije - putna infrastruktura i investicije u vodosnabdijevanje.

U narednom periodu, kako se navodi u saopštenju, predstoji procedura administrativne i terenske kontrole, nakon čega će se raspisati javni poziv za izbor izvođača radova i realizovati projekat.

Ministarstvo je, kako navode, posvećeno poboljšavanju uslova života u ruralnim područjima i unapređenju infrastrukture.

Podrškom izgradnji puteva i vodovodne mreže, kako su kazali iz tog resora, stvaraju se uslovi da se selo dalje razvija i da se poljoprivrednicima da šansa da unaprijede svoju proizvodnju.

“Izgradnja mljekara, mesara, hladnjača i distributivnih centara je nemoguća bez kvalitetne putne mreže i stabilnog vodosnadbevanja. Dobra putna infrastruktura i sistem navodnjavanja su osnova za daji razvoj poljoprivrede na kome radimo”, navode u Ministarstvu.

Kako su dodali, podrška investicijama ovog tipa privlači i strane investitore koji žele da ulažu u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda.

“Dobra povezanost sa gradskim sredinama snižava troškove transporta a to je ono što proizvodnju čini još konkurentnijom. Na ovaj način država šalje jasnu poruku i mladima da ostanu na svojim gazdinstvima i da započnu sopstvene biznisa u sektoru poljoprivrede uz bolje uslove i povezanost sa tržištem”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas