Milatović: Ove godine se očekuje rast ekonomije od 10 odsto

Prema njegovim riječima, deficit budžeta za period jun-avgust 2020. godine iznosio je skoro 150 miliona eura, a ove godine u istom periodu je ostvaren suficit u procijenjenom iznosu od 100 miliona eura, a takav rezultat je "značajno veći i od 2019. godine"

24706 pregleda 740 reakcija 103 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Ekonomski oporavak u Crnoj Gori u prethodnih par mjeseci je vidan, a nakon najvećeg pada ekonomije u modernoj istoriji Crne Gore od 15 odsto u prošloj godini, ove godine se očekuje rast od 10 odsto, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

To je, dodaje on, u najvećem dijelu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja.

"Nakon što su u prošloj godini prihodi od turizma bili na svega 13 odsto od onih iz 2019. godine, tj. 144 miliona eura, prema podacima sa kojima Vlada raspolaže - planirani ovogodišnji prihodi od turizma, u iznosu od oko 700 miliona eura već su ostvareni na kraju III kvartala", naveo je on na svom Tviter nalogu.

Milatović ističe da se bilježi i oporavak izvoza roba, te da je u prvom polugodištu 2021. godine on iznosio 240 miliona eura, što je za 33 odsto veće u odnosu na isti period prošle godine i da je pporavak ekonomske aktivnosti snažno djelovao na stabilizaciju javnih finansija.

"Nakon deficita budžeta od 11 odsto BDP-a u prošloj godini, Vlada očekuje da deficit ove godine bude ispod 3 odsto BDP-a, što je nevjerovatan rezultat imajući u vidi da Vlada nakon teškog stanja koje je naslijeđeno nije pristupila povećanju poreza ili smanjenju plata i penzija", saopštio je on.

Prema njegovim riječima, deficit budžeta za period jun-avgust 2020. godine iznosio je skoro 150 miliona eura, a ove godine u istom periodu je ostvaren suficit u procijenjenom iznosu od 100 miliona eura, a takav rezultat je "značajno veći i od 2019. godine"

"Ovako dobri parametri u dijelu realizacije budžeta, koji su izmedju ostalog rezultat i transparentne i odgovorne rashodne strane (nakon usvajanja prvog programskog budžeta u Crnoj Gori) - doveli su do pada nivoa javnog duga, sa 103 odsto BDP-a u decembru 2020. na 88 odsto u julu 2021. godine", pojasnio je on.

Milatović dodaje i da je oporavak privrede reflektovan i na bankarski sektor, te da imamo rast ukupnih depozita "za skoro 400 miliona eura u poređenju sa decembrom 2020. godine".

"Ovakav rast depozita, zajedno sa mjerama Vlade koje se tiču podrške bankarskom sektoru u dijelu kreditne linije od Banke Savjeta Evrope i predvidjenog osnivanja Kreditno garantnog fonda, uz kontinuiranu ulogu IRF-a, znači više novca za kreditiranje privredne i stanovništva i dalju podršku ekonomskog oporavka zemlje", naveo je on na svom Tviter nalogu.

Sve ovo, objašnjava on, je dalo osnovu Vladi da realizuje mjere iz socijalne politike - a prije svega uvođenje dječjeg dodatka za djecu predškolskog uzrasta, besplatne udžbenike za osnovce, kao i podršku socijalno ugroženim gradjanima u okviru paketa podrške

"Socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima već je rezultirao povećanjem minimalne zarade na 250eur i najave uvođenja neoporezivog dijela dohotka u iznosu ne manjem od 100 eura od početka naredne godine. Djela a ne riječi - slogan je ove Vlade", kazao je ministar ekonomskog razvoja.

Bonus video: