"bez ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nema ni Rudnika uglja"

Janjušević: Prije nego zatvorite 2.000 radnih mjesta, morate otvoriti novih 3.000

"Ekološka rekonstrukcija jeste osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova koji podrazumjevaju samu rekonstrukciju. Sva ostala pitanja nemaju realno utemeljenje i nisu predmet dnevno-političkih prepucavanja"

25636 pregleda 333 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević smatra da bez ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja nema ni Rudnika uglja.

On je reagovao na saopštenje Ministarstva kapitalnih investicija koje je objavjeno na portalu Vijesti pod naslovom “Planirana ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ne treba da bude predmet ubiranja političkih poena”.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da su mišljenja da za ograničeno vrijeme treba produžiti rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložiti u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanje investicionih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja

"Sve češće u javnosti možemo čuti razne teorije kojima se dovodi u pitanje ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja. Ne predstavlja iznenađenje što takve teorije plasiraju političari stručnjaci za sve i svašta. Međutim kada iz MKI dolaze teorije koje su direktno usmjerene protiv energetske stabilnosti Crne Gore smatram da neko u ministarstvu, u najmanju ruku nema dobru namjeru. Svima je jasno da bez ekološke rekonstrukcije, ko god je realizovao, nema Termoelektrane Pljevlja niti Rudnika uglja", kazao je Janjušević.

Pozvao je Ministarstvo kapitalnih investicija da saopšti kako da li mogu da garantuju rad TE Pljevlja bez ekološke rekonstrukcije do najmanje 2030. godine "kako i na koji način".

"Ekološka rekonstrukcija jeste osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova koji podrazumjevaju samu rekonstrukciju. Sva ostala pitanja nemaju realno utemeljenje i nisu predmet dnevno-političkih prepucavanja. Ukoliko smatrate da je zaštita životne sredine, očuvanje radnih mjesta i energetska stabilnost države tema na kojoj se prikupljaju poeni onda imate potpuno pogrešnu percepciju razvoja države i društva. Svako dobronamjeran bi stvari postavio na sledeći način; Ako znamo da jedan dan rada TEP vraća mjesečnu ratu potencijalnog kredita a ostalih 29 elektrana radi za državu, zašto se bilo šta dovodi u pitanje? Ako nismo obezbjedili alternativni izvor energije, zašto bilo šta dovodimo u pitanje?Ako nismo obezbjedili minimum tri umjesto 2000 radnih mjesta zašto bilo šta dovodimo u pitanje”, rekao je Janjušević

Poručio je odgovornim u Ministarstvu kapitalnih investicija da oni imaju zadatak da stvore preduslove da TE Pljevlja radi što je moguće duže.

"Ni jednim svojim potezom ne smijete ugroziti ili dovesti u pitanje njen rad. Sasvim sam siguran da ste ovoga itekako svjesni i očekujem da se manete praznih priča i da konačno krenemo u ekološku rekonstrukciju. Sto miliona eura zbog kojih dovodite u pitanje energetsku egzistenciju države, nikako ne može pokriti ni dio proizvodnje zelene energije a kamo li da se započnu investicione aktivnosti koje bi unapredile život Pljevljaka.Ono što me raduje, kada je MKI u pitanju jeste pokretanje proizvodnje cementa za šta ste pokazali ozbiljno interesovanje.Na takav način treba posmatrati eko-rekonstrukciju jer je neophodna i za proizvodnju cementa. Prestanite da kidate granu na kojoj sjedite i za cilj postavite najmanje 2030. godinu j borite se za svaku sljedeću, pa i 2035. i dalje kako su to neke druge neuporedivo razvijenije ekonomije sebi za cilj postavile. Znam da u MKI ima odgovornih, ozbiljnih i stručnih ljudi koji se ne slažu sa ovakvim odnosom ministarstva prema ekološkoj rekonstrukciji”, naveo je je Janjušević u reagovanju.

Preporučujemo za Vas