Struja iz TE više nije konkurentna

Konzorcijum izvođača obavijestio da planirani iznos od 54 miliona eura neće biti dovoljan za rekonstrukciju kojom bi se zadovoljili ekološki parametri definisani od Evropske energetske zajednice u smislu smanjenja štetnih gasova i čestica.

4188 pregleda 9 komentar(a)

Proizvodna cijena struje iz Termoelektrane više nije konkurentna zbog rasta troškova za kredite (kazne) zbog emitovanja gasa CO2, zbog toga je potrebna strategija da se na ograničeno vrijeme produži rad TE Pljevlja, a novac planiran za njenu rekonstrukciju uloži u zelenu energiju, to je juče navedeno iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Oni navode da ih je konzorcijum izvođača obavijestio da planirani iznos od 54 miliona eura neće biti dovoljan za rekonstrukciju kojom bi se zadovoljili ekološki parametri definisani od Evropske energetske zajednice u smislu smanjenja štetnih gasova i čestica.

”Zbog toga je konzorcijum tražio dodatna sredstva, a iznos sredstava je još u fazi usaglašavanja. Pored toga, suštinski problem vezan za rad TE Pljevlja predstavlja emisija CO2 na čije smo se smanjenje kao država obavezali otvaranjem Poglavlja 15 za pristup EU. Zbog trenutnih kretanja na svjetskim berzama, cijena CO2 kredita je dostigla vrijednost veću od 60 eura po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 eura po emitovanoj toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna. Zbog toga smo mišljenja da, uz detaljnu ekonomsko-socijalnu analizu i poštovanje preuzetih obaveza, uz predlog održivog rješenja i saradnju sa našim evropskim partnerima, definišemo strategiju kojom bi, za ograničeno vrijeme, produžili rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu, a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanje investicionih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja”, navode iz MKI.

Bonus video: