Drakić Krstović na čelu sindikata Plantaža

Održani sindikalni izbori u jednoj od najvećih državnih kompanija koji su ličili na predsjedničke

18763 pregleda 9 komentar(a)
Uskoro pregovori sa upravom o kolektivnom ugovoru i sistematizaciji, Foto: SAVO PRELEVIC
Uskoro pregovori sa upravom o kolektivnom ugovoru i sistematizaciji, Foto: SAVO PRELEVIC

Nova predsjednica sindikalne organizacije Plantaža je Danka Drakić Krstović, koja je na jučerašnjim izborima dobila 201 glas zaposlenih.

Dosadašnja predsjednica sindikata Anka Knežević imala je 91 glas, Jelena Bojanović je dobila 61, a Milorad Otašević 16 glasova.

Pravo glasa imala su 522 člana sindikata od oko 580 stalno zaposlenih radnika. Ovo je prvi put nakon rušenja socijalizma da svi članovi sindikata u nekoj kompaniji na ovakav način učestvuju u izboru sindikalnog rukovodstva. Glasanje je trajalo od sedam do 17 časova u sali radničkog doma. Način glasanja bio je isto kao na izborima za predsjednika države sa kampanjom u kojoj su kandidati predstavili programe, verifikacionom i izbornom komisijom, imenima kandidata na ovjerenim listićima, zatvorenom glasačkom kutijom,... dok je novinarima bio dozvoljen ulazak u salu, ali ne i fotografisanje glasanja.

Čelna funkcija u Sindikatu Plantaža je profesionalna, odnosno prima zaradu za taj posao u vrijednosti jedne i po prosječne plate na nivou kompanije.

Kompanija se već dvije godine nalazi u ozbiljnim problemima sa nagomilanim gubicima od 18 miliona eura. Koliko su izbori bili važni pokazuje i to da su glasali čak i članovi menadžmenta kompanije. Pred novim sindikalnim rukovodstvo su važni pregovori sa upravom u vezi novog kolektivnog ugovora i sistematizacijom radnih mjesta.

Drakić Krstović je do sada bila u izvršnom odboru sindikata, a zaposlena je u službi kontrole kvaliteta. U svom izbornom programu je navela da će njeni prioritet biti očuvanje i poboljšanje statusa zaposlenih kroz dosljednu primjenu i praćenje Kolektivnog ugovora i ostalih akata koji regulišu prava zaposlenih.

Upravo je najava izmjene Kolektivnog ugovora bio jedan od glavnih razloga za sukob između sindikata i novog/starog izvršnog direktora Miroslava Vukovića. Sindikat je prije tri mjeseca pokrenuo štrajk upozorenja upravo tražeći smjenu Vukovića i obustavljanje njegovog postupka koje bi vodilo njegovom poništenju.

Sadašnjim kolektivnim ugovorom “Plantaža” predviđeno je da otpremnina za radnika, koji bez svoje krivice dobije otkaz ili potpiše sporazumni raskid radnog odnosa, iznosi 800 eura po godini staža u kompaniji plus 24 prosječne zarade svoje ili na nivou kompanije. Sadašnja prosječna neto zarada u “Plantažama” iznosi oko 560 eura.

Vuković, koji je ranije bio šef pravne službe, pokrenuo je Privrednom sudu tužbu protiv bivših članova Odbora direktora i Sindikalne organizacije kako bi sud utvrdio ništavosti važećeg Kolektivnog ugovora od 24. 2. 2017. godine. Uprava traži poništenje postojećeg ili promjenu kolektivnog ugovora kako bi se lakše i jeftinije oslobodila viška radnika, jer smatraju da sa ovim brojem i iznosima otpremnina kompanije ne može opstati.

Kompanija je uspjela u posljednjih šest mjeseci da izmiri zaostale zarade radnicima zbog većih prihoda tokom ljeta, ali je neizvjesno kako će moći da posluje tokom jeseni i zime kada inače ima manje prihode. Kompanije za poreze i doprinose duguje oko 7,5 miliona eura, dok ukupni dugovi iznose preko 40 miliona eura. Plan Vlade je bio da se poreski dug pretvori u nove akcije države u kompaniji kroz postupak dokapitalizacije.

Tu odluku morala bi donijeti Skupština akcionara, na kojoj mora postojati dvotrećinski kvorum. Za takvu odluku mora postojati podrška i makar dijela malih akcionara, ali oni mogu proglasiti svoju nesaglasnost i da im kompanija otkupi akcije. To bi moglo izazvati novi višemilionski trošak kompanije.

Tužilaštvo istražuje poslovanje bivše uprave kompanije u kojoj je predsjednik borda bio Veselin Vukotić, a izvršna direktorica Verica Maraš. Državna revizorska institucija je prošle godine dala dvostruko negativno mišljenje na izvještaj i rad kompanije zbog brojnih nezakonitosti.

Knežević čestitala pobjednici

Dosadašnja predsjednica sindikata Anka Knežević sinoć je u izjavi “Vijestima” čestitala koleginici Drakić Krstović na pobjedi.

”Ponosna sam na sebe i svoj rad, jer sam otvorila puteve radničkog sindikata i štitila prava i interese radnika. Iskreno se nadam i znam da će koleginica dostojno nastaviti moj put”, kazala je Knežević.

Bonus video: