Pravo na otpremninu shodno Ugovorima

Da se ne radi o nikakvom falsifikovanju Ugovora o radu, kako to navodi sadašnja Izvršna direktorica i Predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih - Izvrsnog direktora i clanova menadzmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u, u periodu pocev od 2011.godine.

4951 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Povodom saopštenja aktuelnog rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda čiji je izvršni direktor Irena Radović, a predsjednik Borda direktora Velizar Kaluđerović gdje su naveli da su podnijeli krivične prijave tužilaštvu protiv bivšeg rukovodstva ovog državnog fonda, oglasio se bivši menadžment.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

Povodom informacije objavljene u sredstvima informisanja da su sadašnji Predsjednik OD IRF-a Velizar Kaluđerović i Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović podnijeli krivičnu prijavu specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg rukovodstva IRF-a, vezano za Ugovore o radu kojim su sebi, kako pomenuti navode, nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade, nakon 30. avgusta 2020.godine, radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti bivši menadžment IRF-a saopštava sljedeće:

Ugovorima o radu Izvršnog direktora IRF-a i članova menadžmenta uređena su međusobna prava, obaveze, odgovornosti, razlozi za prestanak funkcije, kao i prava i obaveze nakon prestanka funkcije.

Pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcije za Izvršnog direktora i članove menadžmenta IRF je definisao Ugovorima o radu još u periodu od početka rada IRF-a.

Da se ne radi o nikakvom falsifikovanju Ugovora o radu, kako to navodi sadašnja Izvršna direktorica i Predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih - Izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u, u periodu počev od 2011.godine.

Navedeno potvrđuju i činjenice da su tokom 2014. godine tada bivšem Izvršnom direktoru i njegovom pomoćniku nakon prestanka funkcije, shodno Ugovoru o radu, isplaćene otpremnine u visini od 24 njihove neto zarade kao i da sadašnja izvršna direktorica ima isti Ugovor o radu kao i bivši izvršni direktor, dakle, ugovorenu otpremninu u visini 24 neto zarade.

Navode u krivičnoj prijavi ćemo razjasniti pred nadležnim pravosudnim organima, mada isto tako će poštovani predstavnici IRF imati priliku da pred istim tim organima daju svoj stav koji se tiče klevete i lažnog prijavljivanja.

Međutim, ne možemo da se ne zapitamo da li je napad na nas, rezultat sve više skoro pa očiglednog javnog diskursa da se uveliko sprema smjena postojećeg rukovodstva IRF zbog očito neostvarenih rezulatata za prvih šest mjeseci 2021. godine?

Naime za prvih šest mjeseci 2021. godine IRF je odobrio svega 12 miliona eura kredita ili 93 kredita. Od tih 12 miliona eura kredita skoro šest miliona je alocirano na tri kompanije. Takođe, postavljamo pitanje đe su kamatne stope od 0-1 odsto koje su gromoglasno najavljivane u periodu prije dolaska na upravljačke pozicije? Đe su takozvani mali krediti, koji su takođe bili jedna od agendi novog rukovodstva?

Naime, za prvih šest mjeseci 2021. godine kredita do 50.000 nije odobreno niti 50 odsto ukupnog broja odobrenih kredita.

Takođe , mora se napomenuti i skrenuti pažnja da je za sjeverni region za prvih šest mjeseci odobreno svega 15 kredita ukupne vrijednosti cca 700.000 eura. Ovo je ubjedljivo najgori rezultat rada IRF u posljednih pet godina za šest mjeseci.

U prvih set mjeseci 2020. godine odobreno je 407 kredita u ukupnom iznosu od 64,5 miliona eura, 2019. godine 187 kredita u ukupnom iznosu od 82,8 miliona eura, 2018. godine 181 kredit, a ukupno 75,1 miliona eura, 2017. godine 157 kredita u ukupnom iznosu 51,2 miliona eura, 2016. godine 211 kredit u ukupnom iznosu 31,7 miliona eura. Nezadovoljsto sa radom ili preciznije sa neradom postojećeg menadžmenta IRF, vidljivo je i u Vladi.

Rezultati prethodnog menadžmenta u IRF su poznati javnosti. Napominjemo da je IRF, za period u kojem je na čelu bio bivši menadžment, ukupno plasirao u crnogorsku ekonomiju preko milijardu eura.

Jasno je da sa ovakvim potezima postojeći menadžment želi da ‘’kupi’’ malo vremena kako bi što duže ostao na sadašnjim pozicijama. Tako im loše ide u radu ali sadašnji menadžment je zadržao iznos zarade iz prethodnog perioda.

To im apulutno ne smeta. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne bi bilo iznenađenje, da gospođa Radović i gospodin Kaluđerović promijene postojeće partije da bi ostali u IRF. Posebno po tome je poznat gospodin Velizar Kaluđerovic, koji je do sada promijenio pet partija, zašto ne bi to uradio i šesti put.

To je čovjek koji je bio zagovornik da Crna Gora bude kao 27 izborna jedinica, Velike Srbije, i koji je išao kod Slobodana Miloševića kako bi pravili većinu za izmjenu člana 5 Ustava SRJ. I to je čovjek koji postao neiskreni zagovornik nezavisne Crne Gore, a čije benefite uživa u penzionerskim danima.

Izvršna direktorica može spokojno da sačeka raskid Ugovora o radu (već joj je spremna zamjena) jer ima obezbijeđenu otpremninu od 24 neto zarade, definisanu Ugovorom o radu, a predsjednik Odbora direktora ima iskustva sa isplatama otpremnina pa ponovnog zapošljavanja u državnim organima. O tome i o još po nečemu, drugom prilikom.