ASK utvrdila da Kasalica nije prekršila zakon

Podaci iz anonimne prijave protiv donedavne državne sekretarke bili neistiniti

36377 pregleda 104 reakcija 37 komentar(a)
Sporni postupak na osnovu neistinitih podataka pokrenut pred smjenu: Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC
Sporni postupak na osnovu neistinitih podataka pokrenut pred smjenu: Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC

Agencija za sprečavanja korupcije (ASK) utvrdila je da donedavna državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica nije bila u konfliktu interesa i da nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer u toku obavljanja ove javne funkcije nije bila zastupnik niti član uprave firme “E-novativa”.

To je navedeno u odluci ASK-a koju je Kasalica juče dobila Poštom.

Postupak je pokrenut 22. jula ove godine na osnovu anonimne prijave da Kasalica istovremeno obavlja javnu funkciju i da je i dalje zastupnik ove firme čiji je suvlasnik. ASK je nakon toga donijela odluku da vodi postupak protiv Kasalice, iako je uvidom u registar za par minuta mogla utvrditi da li ona i dalje ima upravljačka prava u ovoj firmi.

Kako je navedeno u obrazloženju rješenja, ASK je saslušala Kasalicu koja je izjavila da je upravljačka prava u ovoj firmi 21. januara ove godine prenijela na Borjanku Vučeljić, dvadeset dana prije imanovanja na funkciju. Nakon saslušanja ASK je uvidom u rješenje Centralnog registra privrednih subjekata utvrdio da Kasalica nema upravljačka prava u ovoj firmi od 21. januara.

Agencija je 1. septembra donijela odluku kojom utvrđuje da Kasalica nije prekršila zakon, a Pošti je predato 15. septembra.

Vlada je na zahtjev ministra finansija Milojka Spajića smijenila Kasalicu 30. jula, osam dana nakon što je ASK pokrenula postupak po anonimnoj prijavi za koju je dva mjeseca kasnije utvrdila da je zasnovana na lažnim podacima.

Kasalica je juče kazala “Vijestima” da je ASK bespotrebno vodio postupak dva mjeseca zbog činjenice koju je mogao da utvrdi za nekoliko sekundi, kao i da je anonimnu prijavu nakon toga trebalo da odbaci, a ne da vodi postupak.

”Potkazivanje iz anonimnosti, neovisno od koga, trebalo bi da slijedi sistemske postavke ozbiljne borbe protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera, a koje sistemski mora da slijedi jednostavnu premisu da anonimno obavještenje o kršenju zakona podliježe obaveznoj obradi ako pružene informacije sadrže činjenične podatke, koji se mogu provjeriti. Ili, kao što kaže zvanični OLAF moto (Evropske antikorupcijske agencije): ‘Možete kontaktirati s nama anonimno. Nema formalnosti. Samo dajte što preciznije i detaljnije informacije, uključujući i dokumente kada su dostupni...’,” navela je Kasalica.

Ona kaže da je sve u vezi s “jalovom anonimnom prijavom” bilo činjenično nepotkovano, posebno jer su u pitanju javno-dostupni dokumenti i podaci koje je lako provjeriti.

”Ovakav bijedni cinizam u namjerno-izvedenoj destrukciji institucija sistema ko zna kojeg umišljenog ‘moćnika/moćnice’ iz pozadine štetan je za crnogorski razvojni put. Targetiranje pojedinaca, koji imaju objektivno potvrđen integritet i poštuju institucije sistema, čak i kad su očigledno zloupotrijebljene za prljanja i pljuvanja, predstavlja poraz ASK-a, koji je ovakvu anonimnu prijavu mogao samostalno provjeriti bez ikakvih dopisivanja s nadležnim institucijama, iza kojih se u predmetnoj odluci krije. Za provjeru vlasničke i upravljačke strukture privrednih društava potrebno je od pet sekundi do par minuta. A ko zna ko iza kulisa im je oduzeo dva mjeseca vremena (22. 7-22. 9. 2021) da se bave očiglednom neistinom o donedavnoj državnoj sekretarki Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Takva potrošnja vremena u prazno bez strukturno-odgovornog rezultata u borbi protiv korupcije i sprečavanja konflikta interesa je neizmjerljivo golem trošak poreskih obveznika, koji ne smije da ima budućnost pošto predstavlja sve osim modele jačanja transparentnosti u sistemu, kao i snaženja reputacije institucija sistema. Zar smo kao zajednica stvarno nehrabri da bez strukovnosti uvijek izaberemo da okrenemo leđa odgovornoj, napornoj, zahtjevnoj primjeni principa vladavine prava u Crnoj Gori?”, navela je Kasalica.

Slijedi i suđenje zbog sporne smjene

Kasalica je prije desetak dana predala upravnu tužbu za poništenje rješenja o njenom razrješenju. Kako je tada saopštila smatra da je ključni razlog za razrješenje bio taj da stručnim, odgovornim, poštenim i posvećenim profesionalcima, u većini, “nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti”.

Navela je da su razlozi za smjenu to što se, između ostalog, protivila usvajanju Akta o unutrašnjoj organizaciji MFSS-a “kojim su se postavili direktorati za unaprijed definisane osobe, kao i uspostavili izmaštani direktorat”, kao i to što se interno obraćala zahtjevom za prosljeđivanje zvanične informacije, a na osnovu koje je Vlada odlučila o hedžing aranžmanu.

Bonus video: