trenutno nemaju planove da obnove letove za Cg naredne godine

Luxair odlazi nakon sedam mjeseci

Luksemburška nacionalna avio-kompanija od 4. novembra prekida redovan saobraćaj s Crnom Gorom

9610 pregleda 15 komentar(a)
Prvi let ka Crnoj Gori bio 1. aprila: Luxair, Foto: Aerodromi Crne Gore
Prvi let ka Crnoj Gori bio 1. aprila: Luxair, Foto: Aerodromi Crne Gore

Luksemburška nacionalna avio-kompanija Luxair od 4. novembra prekinuće redovan saobraćaj s Crnom Gorom koji ne namjerava da obnovi u doglednom periodu. Ovaj avio-prevoznik trenutno ima dvije nedeljne rotacije na liniji Luksemburg - Podgorica.

Iz kompanije je saopšteno da će u oktobru letove za Podgoricu svesti na samo jedan sedmično i da će ih potpuno ukinuti od 4. novembra, te da trenutno nema planova da obnovi letove za Crnu Goru naredne godine.

Ovakav razvoj događaja s jednim od ne baš mnogobrojnih stranih tzv “legacy carriera” koji lete za Crnu Goru, u suprotnosti je s najavama crnogorskih zvaničnika i menadžmenta Aerodroma Crne Gore (ACG) i Luxaira, datom na početku ovogodišnje ljetnje IATA sezone, kada je 1. aprila obavljen prvi let Luxairovog aviona na liniji Luksemburg - Podgorica.

”Crna Gora je privilegovana u odnosu na zemlje regiona, jer je odabrana kao destinacija. Povezivanje ACG s Luxairom kao jednim od najprestižnijih evropskih avio-prevoznika je veoma važno. Nadam se da će naše komšije, preko Tivta i Podgorice, odlaziti za Luksemburg, odnosno Zapadnu Evropu. Mislim da je ovo jedan od najboljih poteza koji smo uradili u posljednjih nekoliko godina i zbog naših ljudi, a i zbog toga što nije mala stvar biti povezan sa srcem Evrope”, rekao je, pored ostalog, tadašnji izvršni direktor ACG Danilo Orlandić (SD) na svečanom dočeku prvog Luxairovog aviona 1. aprila na podgoričkom aerodromu.

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu Fetija Kalač, ocijenila je tada da je prvi let Luxaira za Podgoricu “veliki pomak u odnosima dvije zemlje”, i istakla da je institucija na čijem je čelu “godinama utirala put ka ovoj liniji i ispunjenju sna crnogorske dijaspore.”

Predstavnik Luxaira Alberto Kunkel je u pisanoj izjavi saopštio da su jako zadovoljni linijom za Tivat i Podgoricu, jer Crnu Goru vide kao potencijalno vrlo prosperitetnu turističku destinaciju.

”Imajući u vidu da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope, ova direktna veza s Crnom Gorom donijeće nove mogućnosti za obje zemlje. Iseljeničkoj zajednici, koja živi u Luksemburgu, omogućiće da se vrate u zemlju porijekla, putnicima iz Luksemburga i šire regije da otkriju veličanstvenu Crnu Goru, a balkanskoj zajednici putovanje u Luksemburg i okolinu, uključujući Francusku, Njemačku i Belgiju”, rekao je Kunkel.

Preporučujemo za Vas