U nedostatku argumenata, služite se neistinama

Za razliku od 2020. godine u kojoj je „bezimeno bivše rukovodstvo“ uvelo IRF u gubitak od preko 11 miliona eura, sve projekcije ukazuju da ćemo za ovu poslovnu godinu ostvariti pozitivan finansijski rezultat

5001 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Povodom saopštenja bivšeg menadžmenta Investiciono razvojnog fonda u koem su istakli da imaju pravo na otpremninu shodno Ugovorima, danas su se oglasili iz aktuelnog rukovodstva ovog državnog fonda, čija je izvršna direktorka Irena Radović, a predsjednik Odbora direktora Velizar Kaluđerović.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

Činjenica da autori reagovanja svoja imena kriju iza pseudonima „staro rukovodstvo IRFa“ slikovito govori sa koliko nesigurnosti pokušavaju da pred licem javnosti prikriju svoju, čvrstim dokazima potkrijepljenu, krivičnu odgovornost.

U nedostatku argumenata da ospore svoju krivicu služe se neistinima o trenutnom stanju u IRFu i klevetanjem novog rukovodstva, koje je protiv njih pokrenulo krivični postupak.

Mogli bi im oprostiti za neistine upućene prema nama lično, ali je nedopustivo i neoprostivo javno manipulisati i služiti se neistinama koje mogu stvoriti ružnu sliku o IRFu kao nesporno zdravoj, održivoj i instituciji od izuzetnog značaja za funcionisanje crnogorske privrede i njen oporavak.

Zbog javnosti samo ćemo naglasiti da IRF (i pored izazova koji su na početku ove kalendarske godine sačekali novo rukovodstvo) na današnji dan ima ostvarenje godišnjeg plana na nivou od skoro 90% i već sada je potpuno izvjesno da će novo rukovodstvo i zaposleni ostvariti i premašiti godišnji plan za 2021. godinu.

Za razliku od 2020. godine u kojoj je „bezimeno bivše rukovodstvo“ uvelo IRF u gubitak od preko 11 miliona eura, sve projekcije ukazuju da ćemo za ovu poslovnu godinu ostvariti pozitivan finansijski rezultat.

Uz prethodno, IRF je danas stabilizovana i likvidna insitiucija što omogućava da se uredno izmiruju sve obaveze prema međunarodnim kreditorima i svi kreditni zahtjevi koji ispunjavaju propisane uslove za podršku razvoju i oporavku crnogorske privrede, budu uredno i blagovremeno odobreni i isplaćeni.

Obezbijeđena su i nova kreditna sredstva od međunarodnih kreditora reda veličine 220 miliona EUR, od čega 60 miliona za zeleno finansiranje, što predstavlja dodatnu garanciju za izdašnu kreditnu podršku crnogorskoj ekonomiji, pod povoljnim uslovima.

Javnost treba da zna da su bezimeni potpisnici jučerašnjeg reagovanja tužili IRF kod Osnovnog suda u Podgorici koristeći falsifikovane ugovore o radu. Isplata po istim bi iznosila preko preko 300 000 eura.

Javnost takođe treba da zna:

da su prethodne godine bivšem rukovodstvu, pored redovnih zarada, isplaćeni bonusi reda veličine preko 100 000 eura, samo za 2019. godinu.

Bivši predsjednik odbora direktora i izvršni direktor IRF, Zoran Vukčević, je koristeći činjenicu da je ostavariovao enormna godišnja primanja po osnovu zarada, isplaćenih bonusa i drugih naknada koje je ostavraivao u IRFu, dodatno tražio i ostvario pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa u iznosu 16.904, 25 eur samo za 2020. godinu, dok mu je za period 2016-2020. država po ovom osnovu isplatila ukupno 62.583, 04 eura.

da je staro rukovodstvo samo sebi dodijelilo stambene kredite u iznosu od preko 305.000 EUR sa kamatnom stopom od 1% i rokom otplate do 30 godina

Nasuprot opisanom halapljivom postupanju starog rukovodstva, novo rukovodstvo IRFa je odmah na početku svog mandata ukinulo prava na bonuse i odgovorno se odnosi prema interesu institcuje i države kao osnivača.

Pozivamo staro rukovodstvo da situaciju u koju su sami sebe doveli ne potcjenjuju i suoče se sa svom njenom ozbiljnošću u ovom i novim slučajevima koji će biti uskoro aktuelizovani.