Počinju proizvodnju ljekobila, planiraju i cementaru

”Pravedna tranzicija bi bila da država obezbijedi stabilan izvor energije, nakon toga da obezbijedi proizvodnju građevinskih materijala za šta imamo uslove”, rekao je Janjušević

5460 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja je jedan od najvažnijih uslova za opstanak Rudnika uglja, a ukoliko se taj posao ne bi realizovao, TE bi mogla da radi još samo četiri do pet godina, kazao je juče predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević, na konferenciji za novinare povodom 24. septembra Dana rudara Crne Gore i Dana Rudnika uglja.

Janjušević je pozvao sve odgovorne u državi “da se uozbilje i da konačno krene taj posao, jer je to glavno pitanje energetske egzistencije Crne Gore”.

”Pravedna tranzicija bi bila da država obezbijedi stabilan izvor energije, nakon toga da obezbijedi proizvodnju građevinskih materijala za šta imamo uslove”, rekao je Janjušević.

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić kazao je da će se TE zatvoriti za manje od tri godine ukoliko se ne bude uradila ekološka rekonstrukcija. On je apelovao na sve odgovorne u državi da vode računa o tome, jer bi u tom slučaju oko 1.200 radnika u Pljevljima ostalo bez posla.

Lekić je kazao da nisu bili dobri rezultati u proizvodnji uglja i otkrivke za prvih osam mjeseci ove godine, navodeći da su tome najviše doprinijele pogrešne odluke prethodnog rukovodstva.

Rekao je i da je Rudnik uključen u realizaciju projekta izgradnje cementare u Pljevljima, i da za ta imaju i podršku Vlade.

”Optimista sam da će se cementara graditi u Pljevljima i da neće kao do sada taj projekat ostati samo na riječima”, rekao je Lekić.

Istakao je i da su u Rudniku stvorili uslove i da će za desetak dana zasaditi oko četiri hektra ljekobilja.

Bonus video: