Nove izmjene statuta PKCG da bi Drakić bila predsjednica?

Rukovodstvo Privredne komore koje je blisko DPS-u planira, prema informacijama “Vijesti”, da ponovo promijeni Statut te organizacije u dijelu koji se odnosi na uslove koje treba da ispuni predsjednik. Uz to, plan je i da se promijeni aktuelno rješenje da se mandat potpredsjednika ne veže za mandat predsjednika

25085 pregleda 47 reakcija 12 komentar(a)
Drakić, Foto: Luka Zekovic
Drakić, Foto: Luka Zekovic

Rukovodstvo Privredne komore (PKCG) koje je blisko Demokratskoj partiji socijalista (DPS) planira da ponovo promijeni Statut te organizacije u dijelu koji se odnosi na uslove koje treba da ispuni predsjednik, a sve u cilju da bi omogućilo da se Nina Drakić koja je sada na poziciji vršioca dužnosti predsjednika izabere za predsjednika. Uz to, plan je i da se Statut promijeni tako da se mandat potpredsjednika ne veže za mandat predsjednika. Ove informacije su potvrđene “Vijestima” iz više izvora u PKCG.

Izvori “Vijesti” su objasnili da Drakić prema aktuelnim uslovima ne bi mogla da preuzme poziciju predsjednika jer nema uslove u upravljanju preduzećima.

”Zakazana je sjednica Upravnog odbora tokom ove sedmice na kojoj će biti Informacija o poslovanju privrednih subjekata na osnovu predatih finansijskih izskaza za prošlu godinu, dok je druga tačka u vezi saprivrednim kretanjima i izazovima u poslovanju tokom ove godine. Pod tačkom tekuća pitanja bi se našla promjena Statuta”, objasnio je jedan od izvora “Vijesti”.

Odluke Upravnog odbora treba da potvrdi Skupština PKCG.

”Vijesti” su juče pitale PKCG da li se planira nova izmjena Statuta u dijelu uslova za izbor predsjednika/predsjednice PKCG kako bi se pojednostavili uslovi za kandidaturu i ako se planira kada će to biti. Odgovoreno je da ne raspolažu tim informacijama i da je Skupština Komore nadležna za izmjenu Statuta.

PKCG treba da raspiše novi konkurs za predsjednika nakon što je Vojin Žugić odbio da 1. septembra preuzme mjesto prvog čovjeka Komore. Drakić, koja je potpredsjednica u Komori, preuzela je 1. septembra poziciju vršioca dužnosti predsjednika.

Žugić je za predsjednika PKCG izabran na Skupštini 29. jula, nakon što je prethodno Vlastimir Golubović podnio ostavku na tu funkciju. Golubović je ostavkom ograničio svoj mandat na 31. avgust, pa je Žugić trebalo da počne da predsjedava 1. septembra.

Na elektronskoj sjednici krajem avgusta Skupština PKCG je usvojila izmjene Statuta, prema kojoj će jedan od potpredsjednika preuzeti tu funkciju, dok se ponovo ne organizuju izbori za predsjednika. Odluka o izmjeni Statuta PKCG objavljena je istog dana i u Službenom listu.

Izmjenom Statuta predviđeno je da Upravni odbor u slučaju prestanka mandata predsjednika (podnošenje ostavke i drugi razlozi) pokrene postupak za izbor novog predsjednika u roku od 60 dana. Promijenjen je i dio o trajanju mandata potpredsjednicima i generalnom sekretaru, tako da će oni obavljati funkcije do izbora novog predsjednika PKCG.

Žugić je za “Vijesti” ranije objasnio da ostavku podnosi jer ne prihvata da ta institucija postane mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa.

Prema nezvaničnim informacijama, Žugić je saradnicima saopštio da je uvidio da neće moći da ostvari kvalitetnu saradnju s novom Vladom, da ima problema i u komunikaciji s dijelom saradnika, kao i da će mu sve to oduzeti veliku energiju i da neće imati vremena za svoj privatni biznis s kompanijom “Stadion”.

Žugić je važio za kandidata tvrde struje bivše vlasti predvođene DPS-om, koja je namjeravala da preko PKCG zadrži dio uticaja i da je iskoristi za kritike nove vlasti.

Nakon izbora na funkciju Žugić je imao pomirljiviji ton.

U intervjuu “Vijestima” kazao je da su Vlada i PKCG prirodni partneri, usmjereni na isti cilj, a to je obezbjeđivanje održivog ekonomskog rasta koji je preduslov dobrobiti društva i države u cjelini.

Bonus video: