CBCG: Paušalne izjave radnika Vektra Boka

Centralna banka reagovala povodom teksta “Tužilaštvo da provjeri Jovanića”

4392 pregleda 1 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta “Tužilaštvo da provjeri Jovanića” koji su “Vijesti” objavile juče je reagovala Centralna banka (CBCG) na izjavu NVO “Udruženje radnika Vektra Boka”. Reagovanje prenosimo integralno.

U vezi sa paušalnim izjavama i optužbama predstavnika NVO “Udruženje radnika Vektra Boka” u odnosu na rad i postupanje CBCG, obavještavamo javnost da je CBCG, prilikom vršenja poslova vezanih za prinudnu naplatu, dužna da postupa u skladu sa članom 208 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Primjenjujući pomenuti zakon, CBCG evidentira primljena rješenja o izvršenju, odnosno osnove za blokadu, prema datumu i vremenu njihovog prijema i formira redosljed naplate, uz provjeru isključivo formalne ispravnosti primljenih rješenja. Ukazujemo i da CBCG izdaje izvršnom povjeriocu, na njegov zahtjev, potvrdu o redosljedu njegovog potraživanja u evidenciji prioriteta. Svako postupanje suprotno navedenoj zakonskoj odredbi, poput samoinicijativne promjene isplatnog reda, dovelo bi CBCG u zonu krivične odgovornosti.

Zahtjev NVO “Udruženje radnika Vektra Boka” da se “ekspeditivno sva radna potraživanja stave na naplatu” je neosnovano sa aspekta nadležnosti CBCG, imajući u vidu odredbu člana 208 Zakona o izvršenju i obezbeđenju koja precizno definiše na koji način CBCG sprovodi postupak prinudne naplate, odnosno formira redosljed naplate. Dakle, svi primljeni osnovi za blokadu se procesiraju u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, što je slučaj i sa dostavljenim osnovima koji se odnose na pravno lice DOO Vektra Boka.

Zahtjev NVO “Udruženje radnika Vektra Boka” o svrstavanju radnih potraživanja iz trećeg u prvi isplatni red je, shodno Odluci Ustavnog suda Crne Gore iz 2018. godine, u isključivoj nadležnosti Privrednog suda.

Bonus video: