Odbor direktora da odlučuje o bonusu Todorovića

Ministarstvo kapitalnih investicija pokrenuće inicijativu da odbor direktora To Montenegro odlučuje o bonusu izvršnog direktora Predraga Todorovića, čiji je ugovor o radu juče objavljen

13127 pregleda 56 reakcija 27 komentar(a)
Predrag Todorović, Foto: SAVO PRELEVIC
Predrag Todorović, Foto: SAVO PRELEVIC

Na incijativu Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Odbor direktora nacionalne avio-kompanije To Montenegro pokrenuće pitanje aneksiranja (promjene) ugovora o radu izvršnog dirketora kompanije Predraga Todorovića da bi se precizirao način isplate bonusa, tako da za te isplate prethodno treba saglasnost odbora dirketora, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u Vladi.

Ugovor o radu izvršnog direktora To Montenegro juče je objavljen zvanično na sajtu kompanije, što do sada nije bila praksa da se stavi na uvid javnosti ova vrsta ugovora direktora nekog državnog preduzeća.

Objavljivanju ugovora Todorovića prethodili su i zahtjevi medija i nevladinog sektora shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama (SPI).

Prema ugovoru, Todorović prima platu od 4.400 eura i naknadu za zakup stana do 1.000 eura.

Njemu prema ugovoru pripada pravo i na bonuse koji nijesu vezani za poslovni rezultat kompanije, već za broj putnika koji To Montengro preveze.

Todorović je već ostvario pravo na bonuse, ali nije ih uzeo.

”Nijesam uzeo nijedan bonus”, kazao je u kraćoj izjavi “Vijestima” jučeTodorović.

On je ostvario pravo na 50.000 eura bonusa, jer je kompanija počela sa komercijalnim letovima (jednokratni bonus od 30.000 eura) i prevezla je 60.000 putnika do početka septembra (godišnji bonus).

U slučaju raskida ugovora, Todoroviću bi pripale 24 prosječne neto zarade ili više od 105.000 eura.

Ugovorom je precizirano da on ima pravo na 30.000 eura godišnje ako kompanija preveze od 100.000 do 150.000 putnika, 40.000 eura ako preveze godišnje od 150.000 do 300.000 putnika i 50.000 eura bonusa ako godišnje broj prevezenih putnika pređe brojku od 300.000.

Iz kompanije je saopšteno da je na sjednici Odbora direktora, koja je održana u utorak, postignuta saglasnost da se ugovor Todorovića objavi zvanično na sajtu kompanije.

”Vlada je za osnivanje kompanije Air Montenegro odvojila 30 miliona eura osnivačkog kapitala, te je od krucijalne važnosti da takvu kompaniju vode profesionalci koji imaju specifične kvalifikacije, znanja i kompetencije. Takav kadar na tržištu avio industrije ima svoju vrijednost, jer odgovornost koju pozicija izvršnog direktora avio kompanije nosi sa sobom je odgovornost za desetine hiljada prevezenih putnika, za hiljade letova i drugo. Primjera radi, menadžeri sličnih avio kompanija u regionu i svijetu imaju primanja koja se kreću od 25.000 eura mjesečno do 3,5 miliona eura godišnje”, saopšteno je iz kompanije.

Poručeno je da TO Montenegro ostaje posvećena cilju da javnost informiše i odgovori na sve zahtjeve.

Todorović je ranije na konferenciji za novinare kazao da će kompanija ovu godinu završiti sa gubitkom zbog ulaganja u infrastrukturu.

Kompanija trenutno ima 110 zaposlenih i dva aviona, a 85 odsto zaposlenih čine bivši radnici Montenegro Airlinesa.

Sve državne firme da slijede primjer To Montenegro

NVO Institut alternativa je pozdravio odluku Odbora direktora da objavi ugovor.

”Politka naknada menadžmenta državnih preduzeća se mora preciznije urediti nego što je to sada slučaj u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i pitanje otpremnina izvršnih direktora za koje se moraju propisati jasni limiti. Mimo ovoga, važno je da primanja budu transparentna i dostupna javnosti, pa zato pozdravljamo objavljivanje ugovora i nadamo se da će i ostala državna preduzeća koja još uvijek kriju ugovore direktora slijediti ovaj primjer”, naveli su iz te nevladine organizacije na Fejsbuku.

Bonus video: