Suficit zbog štednje i bolje naplate

Naplata akciza iznosila je 30,4 miliona eura što je za milion manje od plana, većinom zbog toga što Skupština nije usvojila povećanje akciza na duvan, alkohol i slatkiše. Međutim, od akciza je naplaćeno 12 miliona više nego u avgustu prošle godine

9693 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državni budžet je u avgustu, prema podacima Ministarstva finansija, ostvario suficit od 61,5 miliona eura, najviše zbog rasta naplate PDV-a i velikih ušteda, odnosno neisplaćivanja novca za troškove predviđene budžetom.

Ukupni prihodi budžete iznosili su 190 miliona eura, odnosno za 8,5 miliona više od plana za ovu godinu i za 50 miliona eura više nego u avgustu prošle godine. Najveći rast ostvaren je kod PDV-a, gdje je naplaćeno 82 miliona eura, 20 miliona više od plana i 40 miliona više nego lani.

Naplata akciza iznosila je 30,4 miliona eura što je za milion manje od plana, većinom zbog toga što Skupština nije usvojila povećanje akciza na duvan, alkohol i slatkiše. Međutim, od akciza je naplaćeno 12 miliona više nego u avgustu prošle godine.

Kod poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno je 11,4 miliona eura, odnosno za 3,5 miliona manje od plana, a čak i za 200 hiljada manje nego lani. Naplata doprinosa za zarade iznosila je 49,1 milion eura i za pola miliona je manja od plana ali i za tri miliona niža u odnosu na avgust prošle godine. Ova niža naplata poreza i doprinosa na zarade rezultat je toga što je u avgustu zvanično bilo prijavljeno 27 hiljada radnika manje nego u istom mjesecu prošle godine. Ova naplata je realno i niža, jer se sada naplaćuje i dio odloženih dažbina iz prošle godine.

Ukupni izdaci budžeta iznosili su 128,6 miliona eura i manji su za 31 milion u odnosu na plan, a za 53 miliona u odnosu na avgust prošle godine. Najviše novca je “ušteđeno” jer nije realizovan ili isplaćen dio za kapitalne investicije. Po ovom osnovu planiran je rashod od 24,1 milion eura, a isplaćeno je 7,3 miliona. Za transfere institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru isplaćeno je 16,1 milion eura, a planiran je bio 21 milion. Kod tekućih rashoda ostvarena je ušteda od 7,3 miliona eura, a najviše na stavkama subvencije, tekuće održavanje, renta...

Iz Ministarstva finansija su naveli da je ovo treći mjesec zaredom da se ostvaruje suficit koji, uključujući jun i jul, ukupno iznosi 105,7 miliona eura.

”Ukazujemo da je suficit budžeta u avgustu 2021. četiri puta veći u odnosu na isti mjesec 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma. Budžetski suficit u tromjesečnom ovogodišnjem periodu rezultat je prevashodno efekata ljetnje turističke sezone, kao i unapređenja poreske discipline usljed sprovođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa”, ističe se u saopštenju resora ministra Milojka Spajića.

Za svih osam mjeseci prihodi budžeta su iznosili 1,17 milijardi i za svega 5,2 miliona su veći od plana, dok su rashodi 1,23 milijarde odnosno za 121 milion manji od plana. Najviše novca ušteđeno je na smanjenju kapitalnih izdataka za 56 miliona, tekućim izdacima za 52 miliona i transferima za 22 miliona. Zahvaljujući prevashodno ovim smanjenjima izdataka, deficit je iznosio 57 miliona eura, umjesto očekivana 183 miliona eura. Spajić je na Tviteru naveo da je deficit za osam mjeseci sveden na 1,2% BDP-a, i da je “jedan je od najnižih, ako ne i najniži u Evropi”.

”Korist od svega isključivo za građane kroz povećanje plata u okviru programa Evropa sad! Rezultatima - Da je vječna”, naveo je Spajić.

Bonus video: