krajnje upitno da li bi te rekonstrukcijom zadovoljila evropske standarde

Mrdović: Cijena rekonstrukcije TE fiksna, svako njeno uvećanje daje pravo EPCG da raskine ugovor

Ističe da u ovakvom poslovnom aranžmanu cijena predstavlja bitan ugovorni element, a zaključenim ugovorom je predviđeno da se može raskinuti sporazumno ili po zahtjevu jedne od ugovornih strana, ako su nastupili bitni razlozi za raskid ugovora

2771 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević
TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević

Ugovorena cijena od 54 miliona eura za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) u Pljevljima je fiksna i svako njeno uvećanje značilo bi kršenje osnovnog ugovora, što Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) daje pravo na raskid tog ugovornog aranžmana, kazala je Ines Mrdovi, pravni savjetnik pri NVO Akcija za socijalnu pravdu

"Posao je ugovoren po principu projektuj i izgradi, odnosno po sistemu ključ u ruke, što znači da ugovorena cijena obuhvata vrijednost svih nepredviđenih radova i svih viškova radova, a isključuje uticaj manjkova radova na ugovorenu cijenu. Jedinična i ukupna cijena, način plaćanja i ostali uslovi iz prihvaćene ponude nijesu podložni promjeni. Sve ovo se decidno navodi u zaključenom ugovoru za ekološku rekonstrukciju TE, čiji su potpisnici EPCG i Konzorcijum, kojeg čine kineski DEC International i domaće kompanije „Bemax“, „BB Solar“ i „Permonte“, te je nejasno zašto se iz EPCG prihvataju pregovori za uvećanje cijene osnovnog ugovora za najmanje 15 miliona eura, a vjerovatnije i više", kazala je Mrdović.

Dodaje da se u ugovoru dodatno precizira: „Ugovorna cijena je fiksna cijena i predstavlja maksimalni iznos cijene za sve ugovorene poslove na osnovu ovog ugovora.“

Ističe da u ovakvom poslovnom aranžmanu cijena predstavlja bitan ugovorni element, a zaključenim ugovorom je predviđeno da se može raskinuti sporazumno ili po zahtjevu jedne od ugovornih strana, ako su nastupili bitni razlozi za raskid ugovora.

"Dakle, zato što Konzorcijum traži više novca od ugovorenog za rekonstrukciju TE, zato što posao nije počeo ni godinu i četiri mjeseca od zaključenja ugovora, i zato što se očekuje pooštravanje evropskih standarda za rad starih postrojenja TE, menadžment EPCG ima više nego dovoljno osnova da pokrene proceduru sporazumnog raskida ili da zatraži raskid ovog ugovora", tvrdi Mrdović.

Smatra da su neobrazložene tvrdnje da bi raskid ugovora sa Konzorcijumom, predvođenim kineskom kompanijom, doveo do automatskog gašenja TE u Pljevljima, koja već gotovo godinu radi nezakonito, a nakon što je potrošila dozvoljenih 20000 radnih sati.

Navodi da ASP već duže ukazuje da bi TE nakon eventualne rekonstrukcije mogla da radi još samo nekoliko godina, jer se tek očekuje dodatno pooštravanje evropskih standarda za zagađenja vazduha i krajnje je upitno da li bi ih rekonstrukcijom TE zadovoljila.

"Tako bi se moglo desiti da desetine miliona eura praktično budu „prosute” u rekonstrukciju, a da EPCG istovremeno plaća i ogromne naknade zbog zagađenja vazduha. Zbog činjenice da TE obezbjeđuje najmanje trećinu struje u zemlji, Vlada i EPCG moraju najhitnije naći prelazna rješenja. Istovremeno, građanima Pljevalja, koji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, moraju se ponuditi pravedna rješenja za budući razvoj grada", kazala je Mrdović.

U zaključku poručila je da će ASP uskoro, u okviru projekta koji podržava norverška Minor fondacija za velike izazove, donosiocima političkih odluka dostaviti preporuke za takozvanu pravednu tranziciju Pljevalja.