„Montenegro erlajns” traži da sud zabrani logo „ToMontenegru”

Ukoliko sud prihvati zahtjev stečajne uprave, nova kompanija neće moći da koristi logo kojeg je izabrala u maju niti da u njegove boje ofarba svoja dva aviona

25321 pregleda 146 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Stečajna uprava “Montenegro erlajnsa” (MA) podnijela je juče Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere kojom traže da se novoj državnoj kompaniji “ToMontengro” zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/loga pokrenutu 10. juna, saznaju “Vijesti”.

Ukoliko bi Privredni sud prihvatio ovaj predlog, “ToMontenegro” ne bi mogao da koristi logo kojeg je na konkursu izabrao u maju ove godine i koji liči na logo prethodnog državnog avio-prevoznika, koji je sa letovima prestao krajem decembra a u aprilu je na zahtjev Poreske uprave otišao u stečaj. Odnosno, dok se ne donese konačna presuda, logo ne bi mogli da koristi na svom promotivnom meterijalu, obilježavanju poslovnica... tako ne bi mogli ni da ofarbaju svoja dva aviona u boje novog loga.

U novom predlogu stečajne uprave je navedeno da je “Montenegro erlajns” nosilac prava na tri nacionalna žiga/logoa registrovana kod Ministarstva ekonomskog razvoja, kao i da su 9. avgusta ove godine dobili rješenja o obnovi važenja žiga.

Razlog za traženje privremene mjere za zabranu korišćenja loga, jeste to što je “ToMontenegro” i nakon podnošenja tužbe nastavio da koristi sporni logo, koji je, kako je navedeno, “istovjetan ili sličan kao logo tužioca”.

Nova nacionalna avio-kompanija koja je osnovana u februaru ove godine a prve komercijalne letove počela 10. juna, 28. maja predstavila je novi logo a za pobjednika na konkursu izabrano je rješenje grafičkog dizajnera iz Rusije Maksima Arbuzova.

On je tada je kazao da se novo rješenje naslanja na prethodni logotip “Montenegro erlajnsa”.

”Mislim da je to na neki način dio tekovine i nasljedstva vaše zemlje i smatrao sam da treba da sačuvam to, ali i da ga na neki način dogradim... Tekovina MA je bio simbol orla, koja je veličanstvena ptica i odlučio sam da zadržim taj simbol. Pored orla u letu imamo i simbol planina”, kazao je Arbuzov i dodao da mu je inspiracija bilo i nebo.

Izvršni direktor “ToMontenegra” Predrag Todorović kazao je tada da su dobili 109 idejnih rješenja iz cijelog svijeta.

”To je bio primjer kako konkurs treba da izgleda i kako stvari da funkcionišu. Imali smo različita mišljenja, imali smo nekoliko rundi dogovora, ali smo došli do rješenja koje je najbolje za sve. Komercijalno ime kompanije biće ‘Air Montenegro’”, rekao je on i dodao da su sa pravne strane provjerili da logo nije zaštićen.

Nagradni fond za izradu loga nove kompanije iznosio je 20.000 eura. Pobjednik je dobio 16.000 eura, drugoplasirani 2.500 eura, a dvoje trećeplasiranih je podijelilo 1.500 eura.

Autor loga “Montenegro erlajnsa” iz 1995. godine je Đorđe Markuš, čija je porodica sarađivala sa žirijem za izbor novog rješenja.

Žiri je saopštio da su uz punu saglasnost članova izabrali logo kao čvrsti oslonac brendingu nacionalne avio-kompanije.

”Kao žiri smo se radovali svakom susretu i argumentovanom spajanju naših mišljenja, stilova i afiniteta. Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa, kao i porodici Đorđa Markuša koja je prepoznala naše namjere. Sa stalnim prisustvom njegovog orla imali smo još jednog i to najznačajnijeg člana žirija”, naveli su u saopštenju.

Bonus video: