Budva blokirala zemljište gdje se gradi Kraljičina plaža

Vladina firma, koja je izdala Statisu zemlju za gradnju, Opštini duguje za porez

11032 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks na kome kompanija “Adriatic properties”, grškog biznismena Petrosa Statisa, gradi novi hotel “Kraljičina plaža”, nakon što državno Hotelsko turističko preduzeće “Miločer”, nije izmirilo porez na nepokretnost. “Vijestima” je potvrđeno da se HTP “Miločer”, koje je vlasnik zemljišnog kompleksa, duguje za porez na nepokretnost 85.000 eura i da je, zbog neizmirivanja obaveze, lokalna uprava stavila hipoteku na parcelu gdje se nalazi gradilište...

HTP “Miločer”, koje je u stoodstotnom vlasništvu Vlade, dato je prije 14 godina Statisvoj kompaniji “Adriatic properties” u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel “Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju novog hotela i depadanasa, odnosno 66 apartmana za tržište.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 85.169 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, poreski obveznik HTP Miločer”, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Hipoteka je upisana polovinom septembra, kao garancija da će firma Vlade Zdravka Krvokapića izmiriti poreski dug. Prije šest godina isto je učinila i država Crna Gora, kojoj ova Vladina firma duguje na ime poreza 335.753 eura i hipoteka je i dalje aktivna, odnosno i dalje stoji upisana u katastarsku evidenciju.

Neizvjestan je nastavak izgradnje novog hotela “Kraljičina plaža” i depadanasa. Iako je zabrana gradnje tokom ljetnje sezone od 1. oktobra van snage, na gradilištu je juče bilo mirno.

Gradnja nove “Kraljičine plaže”, na samom ulazu u Miločerski park sa depadansima, izazvala je veliki revolt lokalne zajednice, a nova opštinska uprava Budve suprotstavlja se betonizaciji i izgradnji stanova za tržište u stoljetnom parku.

Ipak, sedmoetažna građevina je uoči ljeta ugrubo završena, a pored insistiranja administracije Marka Carevića, kao i njegovog prethodnika Dragana Krapovića da se preispita građevinska dozvola, te spriječi gradnja, budući kompleks je dobio svoje obrise i praktično izmijenio izgled Pržna.

Mještani su krajem marta polomili nelegalno postavljenu ogradu ka Kraljičinoj plaži, što je bio uvod u odluku “Adriatic propertiesa” i hotelskog operatora “Amana” da minulog ljeta zatvore hotelski kompleks Sveti Stefan - Miločer. Vlada je više puta pokušavala da se dogovori sa zakupcem, koji je tražio garanciju da njihovi gosti će imati mir i diskreciju, što je zahtijevalo da sve plaže budu u hotelskom režimu, odnosno da se mještanima ne dozvoli ulazak, međutim, cijela situcija dobila je i političku dimenziju, pa je opozicija predvođena DPS- om, a i sam predsjednik Milo Đukanović koristio to kao argument protiv Krivkapićeve Vlade.

Novi hotel “Kraljičina plaža” prema projektu će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana za prodaju, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta.

Površine hotelskih soba biće od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe sa kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom.Kompanija “Adriatic propert ies”, koja je investitor, dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela “Kraljičina plaža”. Statisova firma zakupila je hotele na period od 30 godina.

Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela Kraljičina plaže produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina. Opština Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Hotel “Kraljičina plaža” sa depadansima, stanovima za tržište, koji se gradi u Miločerskom parku, nije u skladu sa konkursnim arhitektonskim rješenjem.

To je za “Vijesti” nedavno kazao arhitekta, profesor Branislav Mitrović.

Bonus video: