Prvi hibridni kongres u regionu počeo danas u Budvi

Tema ovogodišnjeg kongresa „Finansijsko – računovodstvene inovacije u funkciji pouzdanog finansijskog izvještavanja“ pobudila je veliku pažnju i interesovanje preko 350 učesnika iz zemlje i inostranstva kako računovodstvene profesije, tako i akademske zajednice, ali i eminentni javnog sektora, bankarskog i privrednog sektora

4078 pregleda 80 reakcija 0 komentar(a)
Damjanović i Boljević, Foto: Mtel
Damjanović i Boljević, Foto: Mtel

Budva, 07.10.2021. godine – Danas je počeo je sa radom XVI Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore, koji već tradicionalno organizuju Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Ekonomski fakultet iz Podgorice, Univerziteta Crne Gore.

Tema ovogodišnjeg kongresa „Finansijsko – računovodstvene inovacije u funkciji pouzdanog finansijskog izvještavanja“ pobudila je veliku pažnju i interesovanje preko 350 učesnika iz zemlje i inostranstva kako računovodstvene profesije, tako i akademske zajednice, ali i eminentni javnog sektora, bankarskog i privrednog sektora.

Po prvi put u Crnoj Gori, Kongres se prati preko „hibridnog sistema“, online platforme, kombinacijom prisustva uživo i online, što je obezbijedila kompanija MTEL - generalni pokrovitelj i partner Kongresa. Ovo je prvi događaj hibridnog tipa održan u Crnoj Gori, koji online prati preko trećine učesnika.

Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore
foto: Mtel

Kongres je otvorio Prof. dr Vinko Nikić, Predsjednik Upravnog odbora ISRCG, koji je ukazao na aktuelne izazove koji se nalaze pred računovodstvenom i revizorskom strukom u ovom delikatnom trenutku, izazvanom globalnom pandemijom COVID 19.

Podsjetio je na saradnju sa nadležnim državnim institucijama, regionalnim strukovnim udruženjima i međunarodnim institucijama, uz očekivanje da će se postojeći oblici saradnje nastaviti i produbiti.

Učesnicima Kongresa se obratio mr Aleksandar Damjanović, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, koji je zahvalio organizatorima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz očekivanja da će se postojeća međusobna saradnja izdići na još veći nivo, posebno u oblastima finansijskog izvještavanja, procjene i forenzičkog računovodstva, kao specifičnim vještinama koje će u narednom periodu biti sve potrebnije.

Pozvao je predstavnike ISRCG, kao reprezentativnog strukovnog udruženja da pomogne državnim institucijama u obuci kadrova, posebno zbog činjenice da slijedi usvajanje i implementacija važnih zakonskih rješenja, gdje ISRCG može da da svoj puni doprinos.

On je sa generalnim sekretarom ISRCG Anastasijom Boljević potpisao Sporazum o saradnji između ISRCG i Uprave prihoda i carina Crne Gore

Kongres je pozdravio Kevin Dancey, Glavni izvršni direktor Međunarodne federacije računovođa (IFAC) koji se pohvalio rad ISRCG na unaprjedjenju profesije na nacionalnom i evropskom nivou.

U toku trodnevnog trajanja Kongresa, biće prezentirano 27 stručnih/naučnih radova, predstavljenih kroz Zbornik radova, od autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i EU. Takođe, održaće se nekoliko panela i okruglih stolova, na teme koje je crnogorska računovodstvena i revizorska struka prepoznala kao relevantne i aktuelne.