Apelacioni sud odbacio zahtjev Ministarstva da se izuzme Jovanić

Predmet se nalazio u radu vijeća Privrednog suda u čijem radu ne učestvuje Jovanić ni kao sudija, ni kao predsjednik suda, obrazložili su iz Apelacionog suda

21598 pregleda 14 komentar(a)
Jovanić, Foto: Savo Prelević
Jovanić, Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud Crne Gore odbacio je kao nedozvoljen zahtjev Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), kojim je traženo da se sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić izuzme iz slučaja daljeg postupanja u slučaju “Sveti Stefan”, jer se predmet nalazio u radu vijeća Privrednog suda u čijem radu ne učestvuje Jovanić ni kao sudija, ni kao predsjednik suda.

Iz Apelacionog suda su “Vijestima” kazali da im je 28. septembra Privredni sud dostavio spise predmeta sa zahtjevom za izuzeće Jovanića, koji je podnijet od strane MER-a, koji predstavlja zakonskog zastupnika i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Dodali su da je uz taj zahtjev, i Jovanić dostavio svoje izjašnjenje.

”Odlučujući o podnijetom zahtjevu, predsjednik ovog suda je dana 29.09.2021. godine donio rješenje IV-3 Su.br.26/21-II kojim je odbacio predmetni zahtjev kao nedozvoljen iz razloga što se predmet poslovne oznake IP.br.1136/21 nalazio u radu kod vijeća Privrednog suda Crne Gore u čijem radu ne učestvuje predsjednik Privrednog suda Crne Gore – sudija Blažo Jovanić, ni kao sudija, ni kao predsjednik suda”, kazali su iz Apelacionog suda.

Povezani članci

09. Oktobar 2021.

Statis traži 100 miliona eura

Oni su dodali da su spisi predmeta zajedno sa predmetnim rješenjem isti dan vraćeni Privrednom sudu na dalje postupanje.

Kompanija “Adriatic Properties”, iza koje stoji Petros Statis, je početkom jula predložila Privrednom sudu da se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima radnje koje mogu nanijeti štetu ovoj kompaniji, kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan” i “Miločer”, kao i Ugovora o zakupu hotela “Kraljičina plaža”, a Jovanić je prihvatio zahtjev kompanije da uvede privremenu mjeru vezanu za zakup hotela Sveti Stefan.

U dopisu koji je MER uputio Apelacionom sudu naveli su, između ostalog, da Jovanić vodi predmetni postupak uz očiglednu pristrasnost, bez želje da objektivno sagleda pravnu situaciju, te da svojim ponašanjem postaje saveznik “Adriatic Properties”, “koji nizom svojih radnji zamjenjuje teze i pokušava da lažnim prikazivanjem činjenica kreira nezakonit pravni osnov, te da je time povrijedio pravo na pravično suđenje, i u okviru toga i pravo na nepristrasan i nezavisan postupak.

Kompanija “Adriatic properties”, koja je investitor, dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela “Kraljičina plaža”. Statisova firma zakupila je hotele na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela Kraljičine plaže, produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina.

Bonus video: