Statis traži 100 miliona eura

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su sudu u Londonu dostavljeni sa dokazima na 50 strana

41063 pregleda 548 reakcija 178 komentar(a)
Svetac nije otvaran ovog ljeta, Foto: Vuk Lajović
Svetac nije otvaran ovog ljeta, Foto: Vuk Lajović

Vladi Crne Gore stiglo je obavještenje o pokretanju arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu koji je pokrenula kompanija “Adriatic properties”, naturalizovanih Crnogoraca, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, saznaju “Vijesti” u kompaniji koja je dugogodišnji zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, te nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža”, na čijem mjestu gradi novi hotel sa depadansima (60 apartmana za tržište), traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati stotinu miliona eura, koliko su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljena dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

Adriatic properties i hotelski operator Aman zatvorili su grad hotel “ Sveti Stefan” i Vilu “ Miločer” nakon što im Vlada Crne Gore nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim, kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija. Mještani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, te tu, kao i Kraljevu i zapadnu svetostefansku plažu omogućili na korišćenje svim građanima. Iz Adriatica su naveli da je to razloga da se odustane da se ove godine da otvori popularni Svetac, a katanac je bio i na Vili Miločer.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović je u izjašnjenju upućenom Privrednom sudu navela da Adriatic propertis više od deset godina bespravno koristi šetalište između Kraljičine plaže i Aman spa centra i javni put koji povezuje Sveti Stefan sa obalom i nezakonito zabranjuje njihovo korišćenje, jer ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu.

Dok je trajala pismena komunikacija na relaciji Vlada - zakupac, Demokratska partija socijalista je vladajuću koaliciju optužila za uništenje crnogorskog brenda i tjeranje investitora. Lider DPS i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je bio i prvi koji je pomenuo mogućnost arbitraže.