Sjednice ni na vidiku, akti za razmatranje se gomilaju

Skupština je prvog oktobra ušla u redovno jesenje zasjedanje, u proceduri za razmatranje nalazi se 66 akata, a izvjesno je da će ova brojka biti uvećana do zakazivanja prve sjednice

28613 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Sa posljednje vanredne sjednice parlamenta, Foto: Skupstina
Sa posljednje vanredne sjednice parlamenta, Foto: Skupstina

Iako je Skupština prvog oktobra ušla u redovno jesenje zasjedanje, za sada nije izvjesno kada će biti zakazana prva redovna sjednica, a na čekanju da budu razmotreni u parlamentu nalaze se 66 akta (predlozi zakona,ugovori, konvencije, protkoli, interpelacije...). Izvjesno je da će ova brojka biti uvećana do zakazivanja prve jesenje sjednice.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić za “Vijesti” je kazao da sjednice u redovnom zasjedanju saziva predsjednik Skupštine kada se za to stvore formalno-pravni, ali i politički preduslovi.

”Poznato je da se dio parlamentarne većine nalazi u bojkotu plenarnih zasjedanja Skupštine i da to onemogućava parlamentarnu većinu da donosi odluke na planarnim zasjedanjima. Nijedan propis ne obavezuje predsjednika da sjednicu mora sazvati 1. oktobra, niti bilo kog drugog datuma u mjesecima redovnog zasjedanja, već isključivo u terminima koje odredi predsjednik Skupštine, a kao što smo već saopštili za to je potrebno stvaranje i formalno-pravnih i političkih pretpostavki”, rekao je Klarić, dodajući da je u prethodnih 30 godina samo dva puta sjednica održana 1. oktobra i to 1998. i 2018. godine.

Poslanici najbrojnijeg vladajućeg saveza u parlamentu DF, njih 27 bojkotuju rad od kraja jula.

On je kazao da se, kao i prethodnih godina, a i dva puta u mandatu ovog saziva parlamenta, saglasno Zakonu o Prijestonici, prva sjednica u mjesecima jesenjeg ili proljećnog zasjednja održava u Prijestonici Cetinje.

”Tako je bilo prošle godine, tako je bilo na početku proljećnog zasjedanja ove godine, tako će biti i svih narednih godina u svim sazivima, dok je ta odredba na snazi i dok su na čelu Skupštine oni koji poštuju i primjenjuju zakone”, naglasio je Klarić.

Od početka aktuelno 27. saziva Skupštine Crne Gore održano je ukupno 19 sjednica na kojima je razmotreno 75 akata.

”U skupštinskoj proceduri nalazi se sedam predloga zakona, jedan predlog zakona o dopunama, dva predloga zakona o izmjeni i jedanaest predloga zakona o izmjenama i dopunama podnijeta od strane Vlade. Uz to, u proceduri su šest predloga zakona kojima se potvrđuju ugovori, konvencije i protokoli. Osim toga, u proceduri su i tri predloga zakona, šest predloga zakona o dopunama, jedan predlog zakona o izmjenama i sedam predloga zakona o izmjenama i dopunama podnijetih od strane poslanika parlamentarne većine. Takođe, u proceduri su i četiri predloga zakona, četiri predloga zakona o dopunama, pet predloga zakona o izmjenama i šest predloga zakona o izmjenama i dopunama podnijetih od strane poslanika parlamentarne manjine”, naveo je Klarić.

U proceduri su i tri interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade, koje su podnijete od strane poslanika parlamentarne manjine.

Bonus video: