O akcizama nakon markiranja goriva

SDP najavio protest u četvrtak zbog cijena goriva. Spajić kazao da se sve mora analizirati i biti održivo

7102 pregleda 17 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Eurodizel i lož ulje od sinoć su poskupili za po šest centri, pa koštaju 1,30 eura i 1,27 eura po litru. Cijena eurosupera 98 veća je za tri centa i iznosi 1,46 eura, a eurosupera 95 za četiri centa pa je cijena 1,43 eura po litru. Ovo je 13. poskupljenje od početka godine, a cijene su prešle nivo iz 2019. godine.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić juče je, na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo, kazao da je prethodno potrebno usvojiti novi zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva, što je, kako je naveo, preuzelo Ministarstvo kapitalnih investicija.

”To markiranje će omogućiti da znamo koliko je goriva u legalnom prometu i za koliko je moguće smanjiti dažbine a da se ne ugroze prihodi države. Moramo sagledati situaciju na održiv način. Sada povećavamo zarade, što će značajno povećati kupovnu mogućnost građana”, naveo je Spajić, podsjećajući da cijene energenata kao i nekih osnovnih vrsta hrane rastu zbog dešavanja na međunarodnim berzama.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić podsjetio je da je ta partija prije sedam mjeseci obnovila inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

”Stanje je alartmantno i moramo poslati jasnu poruku da ovakav način oporezivanja građana i rasta svakodnevnih troškova nije prihvatljiv i da dovodi do smanjenja standarda svih građana”, poručio je Stanić.

On je kazao da će SDP tražiti hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi jedina dnevna tačka dnevnog reda bio predlog zakona o smanjenju akciza na gorivo.

Stanić je pozvao građane na protest ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja u četvrtak od 13 sati.

”Tražimo da se akcize smanje za 15 odsto. Samim tim bi osnovica za PDV bila značajno niža, a gorivo bi bilo jeftinije za nekih 15, 20 do 25 centi, zavisno od vrijednosti na berzi”, kazao je Stanić.

Bonus video: