PzP: Spajić u maju govorio da je ukidanje doprinosa populizam

Pokret za promjene objavio video sa majske sjednice Odbora za ekonomiju kada je razmatran predlog Zakona o budžetu za ovu godinu i kojim je podsjetio javnost šta je ministar finansija tada kazao o mogućem smanjenju dažbina na zarade

30408 pregleda 157 reakcija 95 komentar(a)
Spajić, Foto: Printscreen
Spajić, Foto: Printscreen

Pokret za promjene (PzP) ukazao je danas kako je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ranije govorio drugačije o ukidanju doprinosa na zarade za zdravstvo.

Oni su u prilog tome objavili dio sa sjednice Odbora za ekonomiju održane u maju kada je razmatran Predlog budžeta za ovu godinu.

Spajić je tada kazao u zdravstvenom budžetu, koji je 300 miliona, postoji strukturalni deficit od oko 120-130 miliona koji se ponavlja svake godine i kojeg moraju da se oslobode.

"Zdravstveno opterećenje na rad je 10,8 odsto bruto zarade ono nam donosi 170-180 miliona eura godišnje u Budžet. Naš zdravstveni budžet, fond za zdravstvo je 300 miliona eura. Mi imamo strukturalni deficit tu 120-130 miliona eura koji se ponavlja svake godine. A vi biste još tu cifru da smanjite, tih 170-180 miliona, a da ne povećate akcize koje u stvari služe da se prebrodi taj jaz između tih 180 i 300 miliona. To je po meni klasika definicije populizma. Znači neodrživosti, jedno morate da povećate, morate da maknete deficit, jer deficit je neodrživ na dugi rok, mi moramo da se oslobodimo toga. Ali ja se slažem sa Vama da je opterećenje na rad u Crnoj Gori preveliko i da ćemo se mi vrlo aktivno baviti opterećenjem na rad ali to ne može biti trenutno tema u godini najveće krize", kazao je Spajić tada.

Spajić je nedavno predstavio novu poresku reformu koja bi trebalo da se primjenjuje od januara naredne godine, a koja između ostalog podrazumijeva ukidanej doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavaca i zaposlenih. On je kazao da će taj trošak država preuzeti na sebe i tvrdi da će taj novac nadomjestiti sa prihodne strane budžeta.

Ovogodišnjim budžetom ta stavka iznosi oko 180 miliona eura,

Bonus video: